Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kríza v pediatrických ambulanciách: Stále totiž hrozí kolaps v tejto sfére
Zdielať na

Kríza v pediatrických ambulanciách: Stále totiž hrozí kolaps v tejto sfére

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kríza v pediatrických ambulanciách pokračuje. Stále totiž hrozí kolaps v tejto sfére, a aj to, že starostlivosť o choré deti môže byť menej dostupná. Výpovede podalo už viac ako 400 detských lekárov. Preto to už rieši aj premiér Ľudovít Ódor. Dnes si vypočul argumenty Eleny Prokopovej, aj Petra Visolajského. Žiadne rozhodnutie však nepadlo.

"My sme s pánom premiérom rozprávali veľmi konštruktívne. Vysvetlila som mu, prečo tieto zmeny navrhujeme a aj to, že určite sme sa nedostali do nejakého bodu, že toto sme teraz z toho vytiahli nejak nečakane," uviedla Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast. "Pán premiér Ódor je známy svojim konštruktívnym prístupom, to veľmi oceňujeme. Aj teraz si vypočul naše pripomienky," ozrejmil Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

Premiér Ľudovít Ódor vstúpil do problému v súvislosti s pediatrami po ostrej slovnej výmene oboch protistrán. Proti znižovaniu ordinačných hodín ambulantných pohotovostí totiž tvrdo stoja lekárski odborári. Naopak minister zdravotníctva tvrdí, že ak túto zmenu neurobia, môže skolabovať ambulantný systém. "Opatrenia a kroky, ktoré systematicky robíme, sú určené na jej stabilizáciu," poznamenal Michal Palkovič, minister zdravotníctva SR.  "Potrebujeme zachovať zdravotnú starostlivosť o deti na Slovensku. A úprava pohotovostí je jedným z tých kolečiek. Je to to, čo udrží, kým my vieme dostať do systému mladých, v systéme tých starších. Tým, že im uberieme záťaž, ktorá nie je až tak potrebná," dodala Prokopová.

Ide presne o zníženie ordinačných hodín ambulantnej pohotovosti z 22-hej na 20-tu hodinu. Táto povinnosť by sa tak presunula na urgenty. "Tie dve hodiny, pohotovosti skracovanie je taká dymová clona, pretože máme tu vážne problémy na urgentoch. V Bratislave kolabuje urgent. Nie je žiadnym riešením. A nepomôže ani 80-ročnému dôchodcovi v ambulancii ani pacientovi," doplnil Visolajský. "Bude potrebné vyvážiť záujmy všetkých strán. Pretože naozaj, ak sa skrátia ordinačné hodiny, istý presah do urgentov v nemocniciach to bude mať. Tak isto to bude mať dopad aj na záchranky," ozrejmila Jana Ježíková, zdravotná analytička.

"Aj na základe dnešných stretnutí predloží minister zdravotníctva premiérovi riešenia a návrhy, ktoré povedú k stabilizácii a následne k systémovým riešeniam v oblasti ambulantnej aj nemocničnej pediatrie," avizoval Peter Majer, hovorca predsedu vlády SR. U mnohých pediatrov pritom výpovedná lehota skončí už o 3 dni. Kritizujú to aj političky. "Situácia je akútna, musíme stabilizovať životné funkcie pediatrie. Akonáhle dostaneme do ruky znenie návrhu riešenia, začneme so zberom ďalších podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu," uviedla Andrea Letanovská (Demokrati), volebná líderka strany.

"Uvidíme, či úradnícka vláda nechá zasa raz celý problém vyhniť a opäť nechá všetkých v napätí do posledného dňa, či sa o zdravie našich detí bude mať kto postarať," povedala Zuzana Dolinková (Hlas-SD), podpredsedníčka strany. Ako nakoniec premiér v tejto veci rozhodne sa dozvieme v najbližších dňoch. Otázne je aktuálne teda aj to, či sa budú usilovať túto zmenu do praxe, napríklad formou skráteného legislatívneho konania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy