Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Plánuje Aliancia - Szövetség vybojovať autonómiu maďarskej menšiny?
Zdielať na

Plánuje Aliancia - Szövetség vybojovať autonómiu maďarskej menšiny?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mimoparlamentná Aliancia - Szövetség má vo svojom volebnom programe veľké plány s územnou reorganizáciou Slovenska v prospech maďarskej menšiny aj s oveľa väčšími právami. Pomenovaniu autonómia na južnom Slovensku sa vyhýba. Na slovenskej strane Dunaja je pritom v otázke vzájomných územných vzťahov väčšinou pokoj.

"Vytvorenie samostatnej maďarskej župy, zavedenie maďarčiny ako jazyka, cirkevná provincia. Predpokladám, že aj v Aliancii si uvedomujú, že toto nie je pre slovenského občana maďarskej národnosti príťažlivý koncept," uviedol Arpád Soltész, politický komentátor TV JOJ. Podľa komentátora má ísť skôr o ústretový krok voči Viktorovi Orbánovi, ktorý pred niekoľkými dňami hovoril o Slovensku ako odtrhnutom území. "Pravdepodobne očakáva, že strana, ktorá je jeho strategickým partnerom, bude presadzovať aj takéto nacionalistické záujmy," uviedol Soltész.

Aliancia však tvrdí, že o autonómii nemôže byť reč a ide im o logické prerozdelenie regiónov. Pomáhajú si Záhorákmi a Liptákmi, ktorí sú tiež aktuálne podelení medzi viaceré župy. "Administratívne členenie musí vychádzať z prirodzených regiónov. V jednotlivých regiónoch je nárečie, ale aj jazyk menšiny smerodajným údajom," uviedol Péter Őry, člen predsedníctva strany Aliancia - Szövetség. "Oni odmietajú autonómiu, ani to tak nenazývajú," doplnil Zoltán Szalay, vedúci redaktor portálu Napunk.sk. 

Kandiát Aliancie na poslanca a tlačový tajomník strany si však myslí niečo iné a program číta takto. "Čo je najdôležitejšie, obsahuje aj vybojovanie autonómie (samozrejme inak povedané, ale nazvime to pravým menom).," uviedol Róbert Králik, kandidát strany Aliancia - Szövetség. "Od nášho odchodu zmenili rétoriku, ktorá je miestami porovnateľná s vyjadreniami nacionalistov na Slovenskej strane," vyhlásil László Solymos, predseda strany Most-Híd 2023.

Aj keď ide o citlivú tému, vzplanutie nacionalistických vášní sa neočakáva a politici, ktorí by sa v minulosti stavali na barikády, sú dnes obdivovateľmi politiky Viktora Orbána. "Oni sa dostávajú do chúlostivej situácie. Radi by zahrali na maďarskú kartu, ale nemôžu si to dovoliť," priblížil Soltész. A slovenskí Maďari? "Ich zaujíma hlavne to, ako vyzerá južné Slovensko z hľadiska infraštruktúry, investícii," uviedol Szalay.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy