Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prioritou pre úradnícku vládu je vyčerpanie čo najviac peňazí
Zdielať na

Prioritou pre úradnícku vládu je vyčerpanie čo najviac peňazí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / S prioritou na čerpanie eurofondov sa v stredu, 21. júna, stretli ministri na úrade vlády. Prioritou pre úradnícku vládu je totiž, aby sa vyčerpalo čo najviac peňazí, a to či z eurofondov, ale i plánu obnovy. Pod drobnohľadom je hlavne minister zdravotníctva, ale tiež minister životného prostredia, kde sú najväčšie problémy. Reč bola ale aj o pomoci najzraniteľnejším skupinám.

​Viac ako hodinu ministri strávili debatou o tom, ako neprísť o stovky miliónov z eurofondov a tiež kontrolou úloh pre ministerstvá, kde najviac pokrivkáva napĺňanie podmienok pre čerpanie peňazí z plánu obnovy. "Riešime každý problém dokonca na úrovni projektov, čo by takto nemalo v normálnej krajine byť, ale keďže čas na vyčerpanie eurofondov a naplnenie míľnikov je krátky, tak takto suplujeme aj niektoré ministerstva," informoval predseda vlády Ľudovít Ódor. "Identifikovali sme projekty rizikové, že nielenže sa nedokončia do konca roka 2023, ale budú predstavovať dodatočnú záťaž pre štátny rozpočet," uviedla podpredsedníčka vlády pre plán obnovy Lívia Vašáková.

Zodpovedať sa muselo aj ministerstvo zdravotníctva, kde bolo nesplnených viacero míľnikov. "Nesúhlasíme s tým, že by nové vedenie ministerstva nekonalo, čiže tam bola tá úprava. Na druhej strane je lepšie, keď je viacero očí, ktoré to kontrolujú," vyjadril sa minister zdravotníctva Michal Palkovič. No a veľké resty sú aj na ministerstve životného prostredia. "Tu by som chcela povedať, že s ministrom komunikujeme a snažíme sa situáciu riešiť. Týka sa to nedostatočných kapacít, nie najlepšieho manažmentu na slovenskej agentúre životného prostredia," pokračovala Vašáková.

"Ľudské zdroje - najímalo sa viac ľudí, ktorí to kontrolujú a časť procesu sa automatizovala. Verím, že sa to stihne," vyhlásil minister životného prostredia Milan Chrenko. Ministri riešili i to, ako by do budúcna mala vyzerať pomoc pre najzraniteľnejších. Isté je nateraz len to, akým spôsobom vláda pomáhať nebude. "Nejdeme robiť cenovú reguláciu alebo znižovanie nepriamych daní, lebo to sú neefektívne opatrenia a nákladné," dodal Ódor.

To znamená, že aktuálne sa zvýšenia príspevku dočkajú osobní opatrovatelia a asistenti, ktorí poskytujú opatrovanie v domácom prostredí a o príspevok prichádzali, ak napríklad popritom poberali napríklad dôchodok. "Tým, že sa valorizovali dôchodky, mohlo by sa stať, že ak by sme zavádzali princíp, že sa musia zarátavať a posudzovať príjmy, tak by mnohým nebol priznaný opatrovateľský príspevok," uzavrela ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy