Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Horúce bude aj počasie, aj parlamentné okamihy. Do pléna mieria návrhy na pomoc ľuďom
Zdielať na

Horúce bude aj počasie, aj parlamentné okamihy. Do pléna mieria návrhy na pomoc ľuďom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci sa vrátia do pléna parlamentu už v utorok, 20. júna. Čaká ich séria ďalších návrhov, ale aj hlasovanie. Otázne je, koľko návrhov reálne skončí v koši. Ide totiž už o poslednú schôdzu pred voľbami. Opozícia ale čaká, že jej zákony na pomoc ľuďom stihnú prejsť.

"Bude to ešte veľmi, veľmi horúce. Možno aj veľakrát nepekné," uviedol Boris Kollár, predseda Národnej rady Slovenskej republiky. Optimizmus ale ešte predseda parlamentu nestráca. "Ešte je tam dosť zákonov, ktoré by mohli prejsť v druhom a treťom čítaní, prelomenie veta pani prezidentky," doplnil Kollár.

Otázne je, či sa to týka aj opozičných návrhov, ktoré majú pomôcť ľuďom. Hlas má napríklad v druhom čítaní zákon o obchodných prirážkach a Smer zasa zákon, ktorým chce zaviazať rezort hospodárstva, aby reguloval ceny. "No uvidíme, či prejde. Ešte sa bude k tomu robiť na pôde parlamentu taký okrúhly stôl, aby sa to nejakým spôsobom ešte vydiskutovalo," uviedol Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD.

"My predkladáme tri návrhy. Jeden sa týka odpustenia odvodov pre prvovýrobcov a poľnohospodárov, ten považujeme za najpodstatnejší. Potom sú tam dva zákony o cenách. My si to navzájom budeme podporovať v NR SR. Verím, že konečne niečo schválime," doplnil Robert Fico, predseda strany Smer-SD. "My za normálne zákony zahlasujeme. Nevidíme v tom problém," uviedol Kollár.

Ten ale vidí šéfka strany Za ľudí. "Zníženie daní, skúšali to už aj Poliaci a jediný benefit, ktorý to prinieslo, bola nula pre ľudí a zisk pre obchodné reťazce. Maďarsko stropovalo marže, dnes majú výrazne vyššiu infláciu ako Slovensko. Takže tie riešenia, ktoré navrhujú, zjavne v praxi nefungujú," uviedla Veronika Remišová, predsedníčka strany Za ľudí.

Opozícia ale nádej nestráca. "Ak by to prešlo, znamenalo by to, že by štát stanovil okruh potravín, na ktorý by si mohli obchodné reťazce na prechodné obdobie priraziť obchodnú prirážku len 40 percent, viac nie. Lebo častokrát to je niekde aj 100, 150 aj 200 percent," uviedol Pellegrini. "Tlak na zvyšovanie cien potravín začína u prvovýrobcov, ktorým výrazne stúpajú náklady," uviedol Fico.

Utorkové rokovanie by mali poslanci začať dvoma bodmi z dielne rezortu hospodárstva a následne budú pokračovať sériou návrhov ministerstva dopravy. Ešte predpoludním ich čaká aj hlasovanie, keďže sa v piatok, 16. júna, k tomu nedostali. "Sú tam niektoré veci, ktoré naozaj reálne vieme uviesť ešte do života," vyhlásil Kollár. "Tento týždeň sa bude ešte naťahovať. A po týždni všetko, čo nebude prerokované, sa prenechá ako keby na ďalšiu schôdzu, ktorá už nebude. A tým pádom tie zákony zaniknú," uzavrel Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy