Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vrodené srdcové chyby bábätiek budú lekári odhaľovať skôr. Pomôže im virtuálny simulátor
Zdielať na

Vrodené srdcové chyby bábätiek budú lekári odhaľovať skôr. Pomôže im virtuálny simulátor

BRATISLAVA / Vrodená chyba srdca bábätka v prenatálnom štádiu sa už bude dať odhaliť oveľa skôr. Lekárom pomôže virtuálny simulátor. Trénovalo s ním 40 gynekológov z celého Slovenska a bol to naozaj unikátny kurz. V takejto podobe je totiž prvý v strednej Európe.

Ide doslova o virtuálnu realitu, za pomoci simulátora prenatálnej echokardiofragie. "Prenáša vás to do toho virtuálneho sveta a musím povedať, že tá simulácia je veľmi, veľmi presná. Za daných podmienok je to naozaj úžasné," uviedol Karol Dókuš, Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica.

Takýto tréning pomôže gynekológom odborne sa posunúť ďalej, aby dokázali oveľa skôr odhaliť vrodenú chybu srdiečka nenarodeného dieťaťa. "Máme možnosť na týchto trenažéroch si vyskúšať a pozrieť v detailoch 16 základných vrodených vád na srdiečku, ktoré sú pre nás pre prax mimoriadne dôležité," priblížil Anton Čunderlík, gynekológ a odborník na odhalenie vývojových porúch. 

Cieľom je odhaliť chybu na srdiečku čím skôr, ale aj zvýšiť ich prenatálny záchyt gynekológmi. "Z tých ťažších chýb je záchyt okolo 30 až 40 percent, pri niektorých možno do 50 percent. Určite by sme sa chceli priblížiť krajinám ako Poľsko a Česko, kde je záchyt až 70 - 80 percent," uviedol Peter Olejník, prednosta Kliniky detskej kardiológie LF UK a Detského centra.

Pritom dôležitá je počas tehotenstva aj včasná diagnostika porúch rytmu srdca plodu. "Keď sa to dieťatko takto zachytí a správne sa manažuje. Ak nemá srdcovú chybu, ale len poruchu rytmu, tak vo veľkej časti prípadov je dieťa zdravé," priblížila Viera Illíková, primárka Oddelenia arytmií a kardiostimulácie Detského kardiocentra.

To, že sú takéto aktivity mimoriadne dôležité, potvrdzujú aj samotné čísla. Ročne sa totiž narodí až do 400 detí s vrodenou chybou srdca. "Keď už vieme, že je tam nejaký problém so srdiečkom, vieme optimalizovať manažment týchto plodov tak, aby tie deti mohli mať do budúcna čo najlepšiu kvalitu života," uviedol Olejník. "Akcia srdiečka je alfa omega, začína sa niekde v tom 6. týždni tehotnosti. Je to pre nás mimoriadne dôležité a táto pomôcka je obrovským prínosom," uzavrel Čunderlík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy