Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prezidentka je vo funkcii 4 roky, počas ktorých sa vo vláde vystriedali 4 premiéri
Zdielať na

Prezidentka je vo funkcii 4 roky, počas ktorých sa vo vláde vystriedali 4 premiéri

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zuzana Čaputová ukončila štvrtý rok v prezidentskej funkcii. Za ten čas sa pri nej vystriedali štyria premiéri. Ani výročie svojej inaugurácie nevyužila však na to, aby oznámila, či bude, alebo nebude na tento post opäť kandidovať.

V deň, kedy parlament odmietol vysloviť dôveru prezidentkinej úradníckej vláde, Zuzana Čaputová oslavuje štvrté výročie svoje inaugurácie a ani dnes neprezradila, či bude kandidovať na post hlavy štátu opätovne. Dôvodom je politická turbulencia, ktorá vyvrcholila práve vznikom úradníckej vlády. "Určite nie je dôvod s tým otáľať nad mieru nevyhnutnú. Je to veľmi pravdepodobné, že by som sa k tejto otázke vyjadrila," uviedla Zuzana Čaputová, prezidentka SR. "Pani prezidentka a ostatní politici bojujú s prepadom preferencií, tá jej je pol na pol, možno pod 50 percentami," poznamenal Václav Hřích, riaditeľ agentúry AKO. 

Zaujímavosťou je, že prezidentka v rámci svojho mandátu prežije štyroch premiérov. "Zažila skúsenosť s mnohými premiérmi a v zahraničí robí dobré meno Slovensku," priblížil Eduard Heger (Demokrati), bývalý predseda vlády SR. "Moje rozhodovanie sa neláme podľa toho, čo hovoria politici. To rozhodovanie je ďaleko komplexnejšie a hlbšie," spomenula Čaputová.

Zuzana Čaputová sa aj po štyroch rokoch vo svojej funkcii radí medzi najpopulárnejších politikov v krajine. Môže však očakávať stupňujúci sa politický boj voči jej osobe, a to z jednoduchého dôvodu. Čím viac sa bude blížiť termín prezidentských volieb, tým zložitejšie bude pre jej politických oponentov nájsť dostatočne silného protikandidáta. "Keď to povie v najneskoršej možnej chvíli, oni budú mať najmenej času na kampaň," doplnil Hřích.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy