Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z jedného Mostu-Híd sú zrazu Mosty Dva. Predvolebné šachy
Zdielať na

Z jedného Mostu-Híd sú zrazu Mosty Dva. Predvolebné šachy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / O tom potom, rád hovorieval Béla Bugár, ktorý ako politický dôchodca sleduje, čo sa deje s jeho Mostom-Híd. Strana sa pridala k Aliancii s SMK s vidinou neprepadnutia hlasov maďarských voličov. Po údajnom hodnotovom otočení kormidlom v Aliancii, radšej zo spoločnej lode vystúpili. V Aliancii však platforma Most-Híd funguje naďalej. Aj s novým vedením.

Rozkol v Aliancii nastal po tom, čo zobrali k sebe exposlanca za OĽaNO Györgyho Gyimesiho, ktorý sa stavia do pozície spasiteľa politických zástupcov Maďarov na Slovensku. Ako priznal v piatok na mítingu v Rimavskej Sobote. "Nikdy som nechcel byť tým, kto oberie Maďarov o poslednú možnosť organizovaného parlamentného zastúpenia," uviedol exposlanec NR SR za OĽaNO György Gyimesi.

Most však dopredu varoval, že s proruským obdivovateľom politiky Viktora Orbána na jednej lodi nebudú a pobrali sa k Modrým Mikuláša Dzurindu. Aliancia oznámila, že napriek tomu Most-Híd je s nimi naďalej. Stačilo vymeniť pár ľudí, pretože väčšina členov Mostu neodišla. "Platforma Most opäť funguje v plnej zostave," poznamenal Krisztián Forró, predseda Aliancie.

"Môžu založiť platformu SNS. Najvyšší kolektívny orgán odhlasovalo, že odchádzame," priblížil László Sólymos, predseda Most-Híd. "Keď chce niekto robiť chaos nech robí chaos," doplnil Forró.

Most-Híd ako prepojenie medzi Maďarmi a Slovákmi zakladal Béla Bugár, toho času politický dôchodca. Ten má vo veci jasno a ak v Aliancii tvrdia, že Most je naďalej s nimi, tak: "Klamú. Tie hodnoty, ktoré predstavovala strana Most už tam neostali, ak si myslia, že volič je padnutý na hlavu, nech to robia," povedal Béla Bugár, bývalý predseda strany Most-Híd.

Na politickej mape je ešte jeden hráč, Zsolt Simon s Maďarským Fórom, vylúčil spájanie s modrými a mostom, nevylúčil však, že by sa mohli ocitnúť na jednej kandidátke. A nech už tento štipľavý politický guláš dopadne akokoľvek, naďalej hrozí, že všetky tri subjekty skončia pred bránami parlamentu a opäť prepadne množstvo hlasov maďarských voličov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy