Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fico vidí zásah NATO do jeho antikampane. Prizval si aj novú tvár
Zdielať na

Fico vidí zásah NATO do jeho antikampane. Prizval si aj novú tvár

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico pokračuje v tvrdeniach, že sa zo zahraničia chystá komplot na jeho stranu. Tentokrát si vzal na mušku Severoatlantickú alianciu. NATO podľa neho chystá na Slovensku osvetovú kampaň k potrebe vojensky pomáhať brániacej sa Ukrajine, čo považuje za útok na Smer. V argumentácii mu pomáha aj nová tvár - odborníčka na zahraničnú politiku, ktorá vzišla z Vlasti Štefana Harabina.

Fico po návšteve úradníkov v Bruseli tentokrát kritizoval zákazku NATO v sume do 150 tisíc eur na zvýšenie povedomia Slovákov, prečo je podpora Ukrajiny dôležitá. Zamerať sa má na mladú a staršiu generáciu s nižším vzdelaním, žijúcu v menších mestách s nedostatkom informácií o NATO. Fico v takto nastavených podmienkach našiel svojho voliča. "Už NATO ide organizovať kampaň v lete, aby voliči Smeru otočili a povedali, sme za zbrane na Ukrajinu a Smer nech ide preč," uviedol Robert Fico.

Aktivitu NATO Fico spája s prezidentkou a jej sobotňajším vyjadrením pre Politico, že slovenský verejný priestor ovládli ruské dezinformácie. Hoci táto aktivita NATO je minimálne dva mesiace stará. "Ak toto vyvolala Čaputová plačom, odstúpte z funkcie," dodal

Na vyjadrenia Roberta Fica reagoval aj Richard Sulík: "Je skúsený politik, takúto nahrávku na smeč využije," zhodnotil. "Buď si Smeráci myslia, že sú tak dôležití, že Aliancia ide porušiť pravidlá, alebo tliachajú," povedal poslanec Tomáš Valášek.

Nová tvár po boku Roberta Fica

Fico si k téme prizval novú odborníčku na zahraničnú politiku, ktorá pôsobila u Štefana Harabina. Pri Ukrajinskom prezidentovi hovorí o Zeleného nacizme a Putinove dobyvačné chúťky s tisícmi mŕtvych ukrajinských civilistov označuje ako boj proti nacizmu. "Nenechajme sa stiahnuť vplyvom organizácií ako NATO alebo Globsec. Nie je zámer manipulovať voľby zo strany východu, ale zo strany západu," povedala Monika Sofiya Soročinová. Robert Fico jej tvrdenia podporil: "My si chceme zachovať vlastnú identitu. Nechceme byť barany. Čo sa povie na západe, to musí platiť," zhodnotil. 

V diskusnej relácii poslanec Krupa povedal, že kauzu vníma kôr v tom, ako sa Fico snaží ovplyvňovať verejnú mienku a šíri ruský naratív. Bez ohľadu nato, či NATO chystá osvetovú kampaň, už dnes je zrejmé, že budúci postoj Slovenska k agresii Ruska na Ukrajine bude jednou z nosných tém predvolebnej kampane. Politické subjekty, ktoré sú odporcami pomoci ukrajinskému národu majú podľa viacerých prieskumov u značnej časti slovenských voličov na ružiach ustlané.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy