Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Znásilnenie chcel vyvrátiť snímkami obrazovky. Súd bol nekompromisný
Zdielať na

Znásilnenie chcel vyvrátiť snímkami obrazovky. Súd bol nekompromisný

LUČENEC / Za znásilnenie a vydieranie mu hrozilo 10 rokov za mrežami. Okresný súd už rozhodol v prípade obžalovaného Petra S. Trestné oznámenie na neho podala bývalá priateľka, s ktorou sa tajne stretával iba niekoľko týždňov.

Obžalovaný Peter začal so svojou záverečnou rečou 11. mája a pokračoval na ďalších dvoch pojednávaniach. Spolu hovoril viac ako 13 hodín. "Táto kopa je 592 strán snímok obrazovky. Chcem prečítať všetky správy od prvého stretnutia," uviedol odsúdený Peter S. Pred súdom chcel totiž objasniť celý priebeh vzťahu s poškodenou. Tvrdil, že ju úprimne ľúbil, no ona jeho city zneužila a zahrávala sa s ním. Stále opakoval, že je nevinný a klame poškodená.

​Sudcovi Petrova obhajoba nestačila

Sudca ho nakoniec uznal vinným. "Za to sa odsudzuje na úhrnný trest odňatia slobody 7 rokov a 6 mesiacov nepodmienečne. Súd obžalovaného zaraďuje do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia," vyslovil verdikt sudca Okresného súdu Lučenec. Zároveň mu bolo uložené ochranné sexuologické liečenie ústavnou formou a trest prepadnutia veci.

Peter počas pojednávaní viackrát hrubo dourážal vyšetrovateľku, prokurátora, sudcu či znalcov. Z väzby im vypisoval, prokurátorovi v liste dokonca tykal a na jeho kolegyňu mal sexistickú poznámku. Prostredníctvom svojich príbuzných na viacerých podal trestné oznámenie. "Žiadam pána prokurátora, aby stiahol obžalobu z dôvodu, že chcem zastaviť zlo, ktoré sa začalo šíriť falošným udaním. Narástlo do takých rozmerov, že v súčasnosti v mojom prípade spáchalo trestný čin asi 17 osôb," uviedol odsúdený.

Jeden zo znalcov ale v posudku uviedol, že Peter má sklon bagatelizovať vlastné pochybenia a za svoje chyby viní iných. Prokurátor pre neho žiadal 10 rokov za mrežami. Obhajoba naopak žiadala jeho oslobodenie v obdivoch bodoch obžaloby. Videozáznam, ktorý Peter tajne nahral, podľa sudcu ale jasne ukazuje, že poškodená s pohlavným stykom nesúhlasila.

Rozhodnutie nie je právoplatné

Peter sa ihneď odvolal. Prokurátorovi sa zdal byť trest mierny. "Vo svojom odvolaní zdôrazním potrebu uloženia vyššieho trestu," vysvetlil prokurátor Michal Tóth. Rozhodnutie teda nie je právoplatné, bude o ňom rozhodovať krajský súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy