Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Z väzby mal písať prokurátorovi či poškodenej. Znalkyni navrhol priateľstvo
Zdielať na

Z väzby mal písať prokurátorovi či poškodenej. Znalkyni navrhol priateľstvo

LUČENEC / Peter, ktorý mal znásilniť priateľku a potom ju vydierať, sa opäť postavil pred súd v Lučenci. Priviezli ho z väzby, kde je už 10 mesiacov. Vypovedala posledná znalkyňa. Obžalovaný jej z väzby poslal list, kde jej navrhoval priateľstvo či iné výhody a žiadal od nej tisíc eur pre rodinu. Spoza mreží písal aj prokurátorovi či poškodenej.

„To nie ja som zločinec a psychopat, ale Vy.“ Takéto slová vyslovil obžalovaný Peter na adresu prokurátora. V jeho asi trojminútovom vyhlásení na začiatku pojednávania zazneli aj slová ako diablov advokát či bezcharakterný chrapúň. "Napriek tomu, že mňa znalci označili za potencionálne nebezpečného pre spoločnosť, dovolím si s plnou vážnosťou a zodpovednosťou povedať, že nie ja, ale ste to práve Vy, ktorý je nebezpečný pre spoločnosť," povedal obžalovaný Peter S. 

Tvrdil, že celý proces stojí na klamlivej výpovedi poškodenej ženy, s ktorou sa stýkal. Tá ho udala za znásilnenie a vydieranie. Peter si jeden zo spoločných pohlavných stykov nakrútil bez jej vedomia a potom ju vydieral, že video ukáže jej priateľovi. Počas intímneho zblíženia mu žena viackrát povedala, aby prestal, no on pokračoval. "Jeho schopnosť odčítať erotický záujem ženy je nestály, nezrelý a povrchný," uviedla znalkyňa z odvetvia psychiatrie a sexuológie. 

Odborníčka uviedla, že v jeho anamnéze sa nachádzajú indície o tom, že jeho sexualita je deviantná. Jednoznačne odporučila ochranné sexuologické liečenie, a to ústavnou formou. "Bez liečby ho za nebezpečného považujem, a to najmä preto, že má čím ďalej sa viac zhoršujúce mechanizmy manipulácie, nekritickosti, nespolupráce," doplnila znalkyňa. 

Peter nesúhlasil so závermi ani tohto znaleckého posudku a označil ho za nepravdivý a hrubo zavádzajúci. "Vychádzala z vyšetrovacieho spisu a brala ho ako fakt. Ja tvrdím, že vyšetrovateľka hrubo zavádzala prokurátora, znalkyňu, všetkých," dodal obžalovaný Peter. Znalkyňa ale spresnila, že síce majú povinnosť oboznámiť sa so spisovým materiálom, kľúčové pre závery posudku je vyšetrenie.

Peter mal na znalkyňu pripravených takmer 90 otázok, väčšinou sa netýkali záverov posudku. Napokon ho sudca stopol, otázky kládol jeho obhajca. Súd prosili aj o to, aby Petra prepustili a stíhali na slobode. Sudca jeho žiadosť o prepustenie z väzby opäť zamietol. Pojednávanie odročil na máj, kedy pravdepodobne vyhlási aj rozsudok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy