Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Prezidentka sa stretla s lídrami strán. Oznámila im mená členov úradníckej vlády
Zdielať na

Prezidentka sa stretla s lídrami strán. Oznámila im mená členov úradníckej vlády

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka má za sebou maratón stretnutí s lídrami strán, ktoré majú zástupcov v parlamente. Oznámila im mená členov úradníckej vlády. Robert Fico - líder sociálnych demokratov, pozvaný nebol. Pozvánku kancelária neposlala ani Veronike Remišovej, keďže v parlamente má len jednu poslankyňu. Kandidátov na ministrov úradníckej vlády by mala prezidentka oznámiť už vo štvrtok, 11. mája.

Od trinástej hodiny si lídri politických strán v prezidentskom paláci podávali kľučku. Prezidentka ale nechcela počuť ich názor na nových ministrov úradníckej vlády. Chcela im len oznámiť mená. "Myslím si, že je to veľmi dobre vyskladané. Je to vláda odborníkov a myslím si, že táto vláda dovedie úplne v pohode Slovensko do predčasných volieb," povedal po stretnutí predseda NRSR Boris Kollár.

Zatiaľ to vyzerá, že kariérne postúpia traja súčasní štátni tajomníci, a to Soňa Gáborčáková, Michal Palkovič a Peter Švec. Rezort dopravy má viesť Pavol Lančarič, vrcholový manažér, ktorý dlhé roky pôsobil v telekomunikáciách.

No a úrad podpredsedu vlády pre legislatívu prezidentka obsadiť neplánuje vôbec. Štefan Hollý sa tak nástupcu nedočká, nie je to vraj potrebné. Zato sa ale stále hľadá nový minister školstva. Kandidátov je viac. "Nie je vylúčené, že sa ten zoznam bude ešte meniť," uviedol Richard Sulík, predseda strany SaS. 

"Ja osobne by som pár tých ľudí nenominoval," uviedol Igor Matovič, predseda strany OĽANO. Nie sú to ale výhrady na ich morálny kompas. Skôr obava, či budú vedieť manažovať rezorty. Aj preto nie je isté, či úradnícka vláda získa v parlamente do tridsiatich dní podporu.

Nie všetky strany ale dostali šancu si od prezidentky mená nových ministrov vypočuť

Opozíciu zastupoval len Peter Pellegrini. Líder Smeru, Robert fico nebol vítaný. "Dôvody, pre ktoré prezidentka na stretnutie nepozvala Roberta Fica nájdete vo všetkých jeho verejných vystúpeniach z posledných dní a tiež vo včerajšom statuse prezidentky na sociálnych sieťach," priblížil Jozef Matej, riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Viac o útokoch na prezidentku sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy