Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Problém s odsunom stíhačiek na Ukrajinu je zrejme väčší než si politici mysleli. Odpoveď musia dať ústavní právnici
Zdielať na

Problém s odsunom stíhačiek na Ukrajinu je zrejme väčší než si politici mysleli. Odpoveď musia dať ústavní právnici

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Cesta našich 11-tich Migov v hodnote 300 miliónov eur na Ukrajinu stále nie je istá. Podľa ústavného právnika aktuálne o tom nemá nikto právomoc rozhodnúť. Právnu neistotu pritom priznáva aj sám premiér. Poverená vláda sa ale napriek tomu zatiaľ na ústavný súd neobráti. Vyžiada si však stanovisko ústavných právnikov, či môžu darovať stíhačky našim susedom.

"Potrebujeme to naozaj preveriť, pretože sme vláda v poverení. Takže chceme si byť istí," povedal dočasne poverený premiér Eduard Heger. Ústavný právnik Vincent Bujňák si ale istý je, že Migy Ukrajine darovať nemá kto. "Vojenská pomoc v takomto objeme predstavuje zásadnú otázku zahraničnej politiky. Tak potom to vedie k výsledku, že nie je možné, aby vláda takéto niečo schválila, pretože nemá na to v súčasnosti právomoc," uviedol Bujňák. 

"Rozhodovanie vlády v tejto veci nepatrí medzi rozhodnutia, ktoré podliehajú súhlasu prezidentky. Otázka, či vláda o tejto veci môže rozhodnúť je inou otázkou, ktorú musí vyriešiť vláda spolu s ústavnými právnikmi," povedal Martin Strižinec, hovorca Zuzany Čaputovej. 

Minister Jaroslav Naď ale tvrdí, že už majú k tomu právnu analýzu, a že je to možné. Okrem toho zdôraznil, že je v národnom záujme Slovenska, aby Ukrajina bola demokratickou slobodnou krajinou a chce robiť všetko preto, aby sme jej pomohli."Ústavní právnici, ktorí povedali nám, povedali úplne jasne - je to na základe bilaterálnej dohody medzinárodnej zmluvy. Je to v kompetencii vlády, nie je to v kompetencii pani prezidentky a kľudne to môžeme zrealizovať," povedal Naď. 

"Tie medzinárodné zmluvy môžu mať v istom zmysle prednosť pred ústavou, ale nenahrádzajú absenciu ústavnej právomoci," uviedol ústavný právnik Radoslav Prochádzka. 

"Nevylučuje to, že bude to zároveň aj zásadnou otázkou zahraničnej politiky. A máme k tomu rozhodnutie ústavného súdu. Čiže, aj keby sme našli medzinárodnú zmluvu o dobrom susedstve s Ukrajinou. Myslím, že takú medzinárodnú zmluvu máme. To ešte neznamená, že schvaľovanie významného objemu vojenskej pomoci nebude zásadnou otázkou zahraničnej politky. Práve naopak. A je tam teda stále tento ústavno-právny problém," povedal Bujňák. 

Podľa ústavného právnika Radoslava Prochádzku existujú len tri formy riešenia. Napríklad to, že prezidentka vymenuje novú vládu."Jedna možnosť je, že to vláda spraví v rámci kolektívneho postupu na pôde NATO alebo únie a vnútroštátne problémy bude riešiť následne a doma. Alebo parlament zmení legislatívu tak, aby bolo nepochybné, že to vláda spraviť môže," povedal. 

A expremiér Pellegrini odporúča Eduardovi Hegerovi ísť po vzore Poliakov. "Zúfalí ľudia, robia zúfalé činy a je nutné, aby sa Heger vrátil z tejto cesty rýchlo späť. Ak chce Ukrajine pomáhať, musí splniť dve podmienky. Nesmie ohrozovať obranyschopnosť samotnej SR a rozhodnutie musí byť súčasťou rozhodnutia na úrovni EÚ a NATO," uviedol Pellegrini. 

Migy sú aktuálne uzemnené a podľa ministra obrany ich už nikdy nebudeme používať. Okrem toho tvrdí, že dokonca už bývalá vláda rozhodla o tom, že sa nebudú ani trénovať piloti. A za doterajšiu pomoc Ukrajine aj zastaralou technikou sme z EÚ dostali už viac ako 82 miliónov eur. "Keby boli aj v stopercentom stave, tak už by nemal na nich kto lietať. Oni majú fabriku, ktorá tie Migy opravuje," povedal Naď. "Ukrajina v podstate bojuje o prežitie. Ona zúžitkuje čokoľvek. A navyše tie lietadlá so stretom s protilietadlovým systémom, sa stávajú jednorázovo použiteľné," dodal Bednár. 

Najčítanejšie správy