Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Už o dva týždne bude referendum. Robert Fico kritizuje opozíciu, že sa nezapája do kampane
Zdielať na

Už o dva týždne bude referendum. Robert Fico kritizuje opozíciu, že sa nezapája do kampane

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko čaká o dva týždne historicky deviate referendum. Ľudia môžu rozhodnúť o tom, či bude možné skracovať funkčné obdobie parlamentu. Kým samosprávy už dolaďujú posledné detaily, kampaň je podľa politológa neviditeľná.

Volebné miestnosti sa otvoria opäť o dva týždne, tentoraz pre ľudové hlasovanie, ktoré inicioval opozičný SMER-SD. Po komunálnych voľbách si samosprávy nestihli ani vydýchnuť, v týchto dňoch sú už referendové lístky vytlačené a úradníci už pečiatkujú obálky. "V týchto dňoch už bežia prípravy vo veľkom," vyjadrila sa Tatiana Tóthová, hovorkyňa MČ Bratislava-Ružinov. V ľudovom hlasovaní bude síce len jedna otázka, no vyplní takmer celú stranu.  "Voliči môžu prísť voliť od 7.00 do 22.00 hod. Zo zahraničia požiadalo voľbu poštou spolu 779 voličov," uviedla Eva Chmelová, riaditeľka Odboru volieb MV SR.

Kým sa samosprávy pripravujú, na politickej scéne je akosi ticho

"Tá kampaň je neviditeľná a skôr to vyznieva, že tí samotní, ktorí ho iniciovali, nie sú presvedčení, že to referendum je dôležité," vyjadril sa politológ Jozef Lenč. Iniciátor referenda Robert Fico sa medzitým sťažoval na svojich politických kolegov, že o referende mlčia. Prezidentku kritizoval, že zvolila vraj nevhodný termín. "Všetci mlčia, všetci mlčia. Je tu rad dôvodov, prečo musíme upodozrievať prezidentku a vládnu rozpadnutú koalíciu, že sa pokúšajú za každú cenu to zmariť, že sa k tomu ani nehlásia. Budeme mať 12 dní na kampaň," vyjadril sa Robert Fico (SMER-SD). "Môžeme čítať istú mieru alibizmu zo strany SMERu v tom prípade, že by úspešné nebolo a hľadá rôznych vinníkov, ktorí okrem prezidentky by potenciálne mohli za to, že referendum nebude úspešné," dodal Lenč. "Fico si splnil svoje povinnosti, vyzbieral podpisy, no nevidím dôvod, aby som mu ja pomáhal," vyjadril sa poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí).

Ľudia v referende nebudú hlasovať o tom, či chcú ukončenie vlády Eduarda Hegera. Hlasovať budú o tom, či sa má zmeniť ústava tak, aby sa skrátilo volebné obdobie či už referendom alebo hlasovaním v parlamente. Po referende sa ale poslanci budú môcť sami rozhodnúť, či chcú zmenu ústavy. O návrhu strany Sme rodina budú hlasovať v januári. "Budeme musieť urobiť jeden pozmeňujúci návrh doňho, lebo ten náš zákon hovorí o tom, že si môžeme skrátiť volebné obdobie referendom alebo ústavným zákonom. Ale je prvé, druhé čítanie, to je tá tretia časť ktorú tam vložíme, aby to bolo uznesením 90 poslancov," vyjadril sa predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). "Na ničom sa nedohodnú, lebo nechcú," dodal Fico. Na januárové referendum sa napokon poskladajú samotní občania, daňových poplatníkov bude stáť takmer 9 miliónov eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy