Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda stále nemá riešenie na zdražovanie energií. Boris Kollár pripustil zoštátnenie elektrární
Zdielať na

Vláda stále nemá riešenie na zdražovanie energií. Boris Kollár pripustil zoštátnenie elektrární

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vládna koalícia stále nemá riešenie na dramatické zdražovanie energií. Posledné rokovanie vlády sa skončilo len vzájomným obviňovaním a výčitkami. Boris Kollár dnes pripustil aj najkrajnejšie riešenie - zoštátnenie elektrární. Podľa šéfa parlamentu musí Richarda Sulíka nahradiť v ministerskom kresle odborník.

"Zoštátnime to padnú všetky zmluvy a štát si povie, komu predá akú energiu úplne za pomaly výrobnú cenu," povedal predseda NR SR Boris Kollár. A hovorilo sa aj o novom ministrovi hospodárstva. Boris Kollár si na funkcii predstavuje človeka odborníka.

Bývalý predseda vlády tvrdí, že ak štát nevie zastaviť rast cien energií, musí poslať ľuďom peniaze. Napríklad vo forme energetických šekov. "Čo budú robiť domácnosti, ktoré dnes už šetria a už nevedia ísť o ďalších 15 percent dole. Mnohí sa správajú zodpovedne a už majú byť potrestaní, že už sa im viac šetriť nedá?" - uviedol Peter Pellegrini. "No ale z čoho to máte zobrať, no jedine z rozpočtu a keď to zoberiete z rozpočtu tak asi vám ten deficit vyskočí a keď budete mať brzdu tak ho nebudete môcť dať akože nehrajme sa," povedal Kollár. 

Čím viac hláv a nápadov na stretnutí totiž zatiaľ znamenalo: "Boli rozdané úlohy. Ďalšie stretnutie bude v pondelok," uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. "Liberálno-trhové riešenia sa podľa nás už vyčerpali, to už nemá na toto naskakovať," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. 

Opozícia varuje pred demonštráciami, ktoré však organizuje aj ona sama. "Na tých protestoch, ktoré kultivovane organizujeme a kde hovoríme o tom, že demokraticky to chceme vyriešiť, nám presne toto ľudia hovoria," povedal poslanec Juraj Blanár. A možno zajtra budeme o krok bližšie k riešeniu. "Aby ste nečakali a 5 minút po vláde sa udeje toto. Nie, výstupom z tejto vlády má byť, že na septembrovej schôdzi v NR SR musíme prijať takúto legislatívu týkajúcu sa energetickej núdze, aby nám umožnila tie ceny stropovať," uviedol Krajniak. Počkať si musíme aj na výsledku európskeho summitu, ktorý sa má konať na budúci týždeň. Hlavnou témou bude spomínaná energetická kríza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy