Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
SaS po odchode z koalície umožní otvorenie parlamentnej schôdze. Je otázne či zahlasuje za rozpočet
Zdielať na

SaS po odchode z koalície umožní otvorenie parlamentnej schôdze. Je otázne či zahlasuje za rozpočet

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aj keď všetci dookola opakujú, že nezhody a antipatia dvoch ministrov nie sú dôvodom na rozpad štvorkoalície, vyzerá to tak, že tento krok je nezvratný. A hoci SaS po odchode do opozície, s prívlastkom konštruktívna, chce umožniť otvorenie parlamentnej schôdze aj prvé čítanie viacerých dôležitých zákonov, pri rozpočte to tak vraj neurobí.

"Ja si neviem predstaviť, že by sme my podporili momentálne štátny rozpočet pre budúci rok. Toto treba jasne povedať, že v tomto budeme jasnou opozíciou," vyjadril sa Marián Viskupič z SaS. "Hovoriť o tom, že niečo nepodporia bez toho, aby to vôbec videli, myslím si, že je to lacný politický populizmus," vyjadril sa Peter Kremský z hnutia OĽaNO. SaS sa po odchode do konštruktívnej opozície chce zdržať aj pri zákonoch, ktoré nebude považovať za rozumné. Tak ako aktuálne posledný návrh z dielne OĽaNO, o zatvorených obchodoch v nedeľu. 

Nad aktuálnou situáciou v koalícii si mädlí ruky opozícia, aj keď aj ona má v nej problém čítať. "Podľa mňa je zatiaľ neprehľadná, lebo ako vieme, ak páni podajú demisiu, tak pani prezidentka má až do 8. septembra čas, aby ju prijala, no dovtedy sa môže toho veľa udiať," vyjadril sa Ladislav Kamenický, SMER-SD. "Najlepšie by bolo, aby sa schválil zákon o skrátení volebného obdobia a nech vypíšeme predčasné voľby, aby skončilo toto trápenie," vyjadril sa Matúš Šutaj Eštok, HLAS-SD. Nie je prekvapením, že toto odporúčanie sa nestretlo s pochopením ani u OĽaNO, ani u jeho bývalého koaličného partnera. Z viacerých vyjadrení SaS vyplýva, že jej viac vyhovuje menšinová vláda, než to, aby došlo na opozíciou vytúžené predčasné voľby. Tie by ale boli až na budúci rok na jar, teda až po avizovanej ťažkej zime, ktorú poznačí tak rastúca inflácia, ako aj energetická kríza.

Opatrenia, ktoré majú pomôcť ľuďom a firmám, spoznáme až v stredu, 31. augusta, kedy ich Richard Sulík predloží na vláde, na ktorej sa poslednýkrát zúčastní ako minister hospodárstva. Zatiaľ platí, že v stredu ministri za SaS podajú demisiu. Ale ako to zaznelo počas posledných dní niekoľkokrát, ak by si to Igor Matovič rozmyslel aj po stanovenom dátume a odstúpil by z funkcie ministra financií, nie 31. augusta, ale napríklad 12. septembra, odídenci z koalície sú pripravení vrátiť sa a opäť vytvoriť štvorkoalíciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy