Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koalícia sa stále nedohodla na protiinflačnom balíčku. Opozícia pomoc nevylučuje, ale má podmienky
Zdielať na

Koalícia sa stále nedohodla na protiinflačnom balíčku. Opozícia pomoc nevylučuje, ale má podmienky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Sociálnu pomoc zrejme ľudia tak skoro nedostanú. Za 24 dní, odkedy ju vládny trojlístok bez SaS predstavil, sa konflikt medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom ešte prehĺbil. Nekonečné koaličné rokovania neviedli nikam a trpezlivosť už stráca aj Veronika Remišová. Aj ona na protiinflačnom balíčku trvá.

"Mal by sa možno namiesto sprevádzania celebritných miliardárov z Nemecka, porozprávať s obyčajnými ľuďmi, čo ich trápi a čo chcú," povedala Remišová. A tí už kričia čoraz hlasnejšie. Na vládu majú ťažké srdce. Zatiaľ, kým sú ľudia už úplne zúfalí, minister financií Igor Matovič ešte pred dvoma týždňami 260 miliónovú pomoc videl optimisticky. Tvrdil, že plán jej prefinancovania je zodpovedný a každé euro, ktoré by dali rodinám, budú mať vykryté. "Finalizujeme posledné návrhy. Som už dostal hotové paragrafové znenie. Vychytáme muchy, pôjdeme na vládu a pôjdeme do parlamentu," uviedol Matovič ešte začiatkom mája. 

Teraz je už všetko inak a SaS na palube stále nie je. "My nie sme proti týmto výdavkom. My sme proti tomu, že sa kvôli tomu budú zavádzať nové dane alebo zvyšovať existujúce. A sme natoľko proti, že toto vetovať budeme," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. "Pán Sulík momentálne skôr obhajuje bohaté firmy ako rodiny a pracujúcich ľudí. Ale ja verím, že na konci sa dohodneme a túto pomoc aj schválime," uviedla Remišová. 

Situáciu v koalícii ale výrazne ovplyvňuje aj napätie medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. "Je to ťažká situácia a toto nie je doba na to, aby sa politici hádali. To SaS-ka nerobí zle koaličnému partnerovi, ale to robí zle ľuďom, keď ju blokuje," povedala Remišová. 

"Tento konflikt je tu permanentne dva roky, čo sa háda Matovič so Sulíkom. Táto koalícia je v rozvrate a nedokáže vládnuť a riadiť túto krajinu. Ale nech to už konečne predložia do toho parlamentu, lebo nemáme o čom rokovať," povedal podpredseda NRS RS Juraj Blanár. Smer je stále ochotný protiinflačný balíček podporiť. Majú ale výhrady. Preto chcú ešte o tom rokovať. "Vo výboroch chceme ponúknuť naše riešenie, kde to môžeme doladiť tak, aby to bolo prijateľné aj pre samosprávy. Máme tam výhrady, bez kompenzácii zobrať obciam aj mestám nejakých 628 miliónov," uviedol Blanár. 

A s tým má problém aj Richard Sulík. "Ceny energií, ktoré sú extrémne vysoké, ktoré musia tiež obce znášať. Teraz im brať peniaze považujem za krátkozraké," povedal Sulík. Svoje požiadavaky má aj opozičný Hlas. Ten už stihol rokovať s ministrom práce. Ich návrh rozšíriť jednorázovú pomoc aj ďalšim skupinám si Milan Krajniak vie predstaviť. To už odkomunikoval aj s Igorom Matovičom. Výsledok ale odmietol prezradiť.

"Nechcem vynášať veci z rokovaní, ale jeho prístup bol konštruktívny k k tejto informácii," uviedol minister práce Milan Krajniak. Vláda bude o sociálnej pomoci najbližšie rokovať vo štvrtok. "Tento týždeň ja verím, že to bude schválené. Verím, že Richard Sulík urobí kompromis," povedala Remišová. "Verím, že ešte dokážeme SaS o tom presvedčiť," uviedol Krajniak. Zatiaľ to tak ale nevyzerá. "To, čo budeme blokovať, teda vetovať, sú vyššie dane," dodal Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy