Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vladimír Lengvarský: Nepredpokladám, že by som kandidoval v ďalšom volebnom období
Zdielať na

Vladimír Lengvarský: Nepredpokladám, že by som kandidoval v ďalšom volebnom období

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský je vo svojej funkcii rok. Po jej skončení ale do politiky nechce ísť, uviedol to v 24 Podcast s Barborou Jánošovou. Čo mu funkcia vzala a dala, sa dozviete v rozhovore.

"To, či to bolo dobré rozhodnutie alebo nie, budú musieť zhodnotiť občania. Zodpovedám sa im za to, čo robím. Je na nich zhodnotiť, či to bolo dobré alebo zlé. Záver bude dôležitý," uviedol Vladimír Lengvarský. "Som tu určite do konca môjho mandátu, to je najneskôr do volieb v roku 2024. Zatiaľ iné veci neriešim. Máme dostatok práce aj bez toho, aby sme sa týmto zaoberali," dodal. 

Na otázku, či ho politika baví, odpovedal: "Väčšina tej práce je štandardný manažment. Politika prichádza do úvahy pri niektorých rozhodovaniach alebo pri presadzovaní zákonov, pri vysvetľovaní prečo to má byť tak alebo onak, pri opatreniach. Tej politiky tam zase nie je až tak veľa," dodal minister zdravotníctva. 

"Nepredpokladám, že by som kandidoval v ďalšom volebnom období. To skôr sa vidím niekde v nemocnici," povedal pre 24 Podcast Lengvarský. ​

Zmena života

Ľudia, ktorí náhle vstúpia do politiky, vo veľa prípadoch stratia súkromie, či majú nových kamarátov.  Podľa jeho slov toto ale nie jeho prípad. Najviac si musel zvyknúť najmä na to, že ho Slováci každý deň vidia v televízii. "Číslo som si nezmenil, kamarátov mám stále rovnakých, aj im dvíham telefóny, keď môžem. Prípadne sa im ozvem späť. Až sa niektorí tomu divia," hovorí. 

"Tá strata súkromia je asi najviac viditeľná pre mňa aj moju rodinu. Aj keď ja nemám problém ísť s manželkou na nákup alebo do kina. Okrem miernej demonštrácie pred mojím domom som sa nestretol s nejakými reakciami, ktoré by boli vyložene záporné. Občas ideme na večeru alebo von, keď sa to už teraz dá. Skôr do kina. Ten záujem toho okolia tam je, na to si treba zvyknúť. Je pravda, že sme niektoré tie vonkajšie aktivity obmedzili. Nie je to príjemné asi ani manželke," opisuje šéf rezortu zdravotníctva. Vladimír Lengvarský sa podľa vlastných slov neskrýva, ani nemá na to dôvod. Keď sa s ním chce niekto pozdraviť alebo odfotiť, nemá s tým problém. 

​Najčastejšia otázka 

Ak by ste si mysleli, že najčastejšia otázka na ministra zdravotníctva od známych aj neznámych, je otázka o "odhodení" respirátorov či rúšok, mýlite sa. "Pýtajú sa skôr na to, ako to chodí, ako to je na vláde," hovorí minister zdravotníctva. Na rúška sa ľudia pýtajú zriedkavo. "To je taká náhodná otázka, že pán minister kedy toto dáme dole," dodal. 

Novinári Lengvarského upodozrievali, že na začiatku pri politických diskusiách alebo tlačovkách sa tešil, že mohol mať respirátor. Vyzeralo to totiž, ako keby sa pod ním občas zasmial. "Buď som sa zasmial alebo som sa mohol inak tváriť.. Že by to nejak bolo cielené, že mám respirátor, je to lepšie, lebo ma nevidno, ako sa tvárim, to asi nie," hovorí so smiechom. 

V prvých týždňoch si minister zo záznamu pozrel aj tlačové konferencie, na ktorých hovoril. Neskôr už nie. 

Ľudia v rámci relaxu pozerajú rôzne seriály. Lengvarský seriály z nemocničného prostredia nepozerá. Tie vojnové, ako bývalý vojak, si pozrie rád. "Ako každý správny vojak som tak trochu militarizovaný. Síce teraz som už bývalý vojak, ale 33 rokov z hlavy sa nedá tak ľahko vybiť. Pozriem si aj seriály z vojenského prostredia, aj filmy akčné, alebo dokumenty o vojnových konfliktoch, o faktografických a historických veciach. Ak je dobrý seriál na túto tému, tak určite aj ten," dodáva. 

Kvôli svojmu profesnému zaradeniu musel byť minister zdravotníctva aj v dobrej fyzickej kondícii. "Patrí to, a myslím že by to aj malo patriť k tomu, že ten vojak by mal byť fyzicky pripravený. Šport bol súčasťou života, ktorý som pred tým viedol," hovorí minister. V minulosti zabehol niekoľko polmaratónov či štafiet. "Ten maratón bol môj osobný cieľ, že keď som zabehol niekoľko polmaratónov v rámci voľného behu, tak by sa patrilo aj ten maratón," hovorí. 

Kamarátstva v politike 

Sú možné kamarátstva v politike? "Ako v každom kolektíve, keď prídete, niektorí sú vám na prvý pohľad sympatickí, niektorí nie že nesympatickí, ale nie so všetkými máte rovnaký vzťah. Na tej vláde sa vidíme raz za týždeň, niekedy častejšie. Sem tam aj pri iných príležitostiach, v parlamente a inde. Podľa môjho názoru všetci ľudia, ktorí tam sú, sú ľudia na správnom mieste. Rozumejú tomu a to, čo som tam doteraz počul a zažil, má známky konštruktívneho rokovania," opisuje Lengvarský. "Kamarátstvo sa vyvíja nejaký čas. Asi s tým človekom musíte byť dlhšie, ale verím tomu, že aj keď sa toto vládne obdobie skončí, tak s niektorými sa budeme stretávať aj naďalej," dodáva. 

Urobil by niečo inak? 

Keď vrcholila vlna Covidu a boli plné nemocnice, minister odišiel na dovolenku. Na otázku keby mohol vrátiť čas, by išiel znova na dovolenku, odpovedal Lengvarský jasne. "Áno." 

"Niektoré veci išli tak rýchlo, že si neviem predstaviť, že by som sa k niečomu spätne vracal a robil inak. Človek robí to, čo v danej chvíli uzná za vhodné... Za x rokov mojej činnosti som zvyknutý sa rozhodnúť tak, aby som to potom nemusel ľutovať. Verím tomu, že som sa vo veľkej väčšine prípadov rozhodol správne ," dodáva Lengvarský. 

Vladimír Lengvarský sa radí s rôznymi ľuďmi, nielen na ministerstve. Prizýva si často odborníkov aj mimo ministerstvo. Doma sa príliš o politike so ženou a dcérou nerozprávajú. "Určite je tá otázka smerovaná na to, či mi aj doma niekto radí. Myslím, že nie. Keď sa na víkend vrátim domov, lebo som tu väčšinou celý týždeň, tak tú prácu sa snažím nechať za dverami. Možno len také pikošky. Teraz budeme preberať, ako to vyzeralo v 24 podcaste a potom rozoberáme s dcérou, či som mal dobrú kravatu alebo nie," dodáva Lengvarský. 

Barbora Jánošová sa s ministrom zdravotníctva Lengvarským rozprávala aj o tom, ako sa pozerá na konflikt na Ukrajine, ako bývalý vojak, ale aj o aktuálnej covidovej situácii na Slovensku. Celý podcast nájdete TU. 

Vladimír Lengvarský: Rok vo funkcii

Najčítanejšie správy