Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Smer tvrdí, že Mikulec je zločinec a žiada jeho odvolanie
Zdielať na

Smer tvrdí, že Mikulec je zločinec a žiada jeho odvolanie

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Politická strana Smer žiada odvolanie Romana Mikulca z funkcie ministra vnútra z dôvodu uznesenia generálnej prokuratúry, ktorá odvolala trestné stíhanie vyšetrovateľov Čurillu, Sabotu, Mašina a Ďurka. Robert Fico Mikulcovi vyčíta aj korupciu a zneužívanie svojej funkcie.

"V piatok sme verejnosť oboznámili s uznesením zo 4. februára 2022. V NAKA pôsobia samí zločinci vrátane prokurátorov, ktorí manipulujú trestné konanie. Ich cieľom je zničiť stranu Smer. V našej strane sme za vyšetrovanie riadnou cestou," reagoval Robert Fico na piatkovú tlačovú besedu Smeru. Fico na základe preukázania prepisov z odpočúvania navrhuje odstúpenie celej vlády. 

"Máme tu dôkazy trestnej činnosti viacerých ministrov. Podali sme návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý využíval svoju funkciu a bral úplatky. On ako človek zlyhal vo všetkých smeroch a dopustil sa takých činov, kedy by mala padnúť celá vláda. Návrh podporili všetci poslanci našej strany, ľudia okolo pána Tarabu a pár poslancov zo strany Sme rodina," uviedol Fico. Strana Smer žiada vyvodenie zodpovednosti za činy ministra vnútra, ktorý sa podľa Fica mal dopustiť manipulovania a korupcie. 

​Smer viní Mikulca z týchto bodov: 

  • zlikvidovanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinského,
  • zlikvidovanie šéfa NAKA Branislava Zuriana,
  • zlikvidovanie vyšetrovateľky Diany Santusová a jej tím
  • povýšenie Čurillu a spol. 

Robert Fico opäť čítal niektoré výroky zo spomínaného spisu, ktorý obsahuje odposluch viacerých vyšetrovateľov NAKA. "Mali by sme spraviť Dianu Santusovú v nedeľu ráno, lebo potom sa musím venovať juniorovi," povedal Ivan Guba. "Fú, ale to by bol fejl, keby sme ju zadržali dve hodiny predtým ako oni nás," uviedol Peter Turňa. "To nám povedal aj minister vnútra, že by to bolo ródeo, ale musíme ich zastaviť. Robte čo treba," odvetil Guba. Podľa Fica do zločineckej skupiny patrí aj generálny prokurátor Lipšic a Mikulec, ktorý sa mal aktívne zapájať na odvolaní vyšetrovateľky Santusovej. 

Fico: Poslanci by sa nemali hanbiť za svoje činy

"Minister má odstúpiť aj vtedy, keď 48 hodín mešká s vyjadrením. My tu riešime to, kedy Mikulec priamo riadil zneškodnenie jedného zo svojich útvarov. Koľko dôkazov chcú médiá o tom, že Mikulec je zločinec? Ako je možné, že toto robí minister? Dnes vieme, že Hamran svojim podriadeným dával hľadať špinu na opozíciu," uviedol Robert Kaliňák. Smer tvrdí, že zosadenie vyšetrovateľky Santusovej bolo účelové a skupina okolo Romana Mikulca sa snažila dostať k jej spisom. Podľa Kaliňáka Mikulec manipuloval s viacerými kauzami: "Žiadame zriadenie nového tímu, ktorý prešetrí všetky kauzy."

Smer kritizuje aj zavedenie trestu ohýbania práva. "Slúži to najmä na to, aby sudcovia neboli zastrašovaní. Sudca, ktorý poslal do basy Čurillu a spol. bude čeliť trestnému oznámeniu a odôvodňovať svoje konanie. Toto sú mafiánske zločiny," uviedol Fico. "To je dôvod, prečo musel zomrieť Milan Lučanský," povedal Kaliňák. 

Fico a jeho spolupracovníci žiadajú odtajnenie hlasovania poslancov o obrannej zmluve s USA. "Ja chcem, aby naši občania vedeli, čo sa podpísalo. Poslanec je verejný činiteľ, a preto by jeho voľba mala byť verejná." Kaliňák upozorňuje na to, že práve úradujúca vláda presadzovala verejné hlasovanie. "Poslanci by sa nemali hanbiť za svoje rozhodnutia, oni sa hanbia len vtedy, keď hlasujú proti vôli národa. My sme vždy uznávali demokratické zásady," povedal Kaliňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy