Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Situácia na Ukrajine rozdeľuje slovenských politikov. Mnohí z nich šíria nenávistné prejavy
Zdielať na

Situácia na Ukrajine rozdeľuje slovenských politikov. Mnohí z nich šíria nenávistné prejavy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Niektoré spravodajské informácie hovoria o tom, že vojaci Ruskej federácie zhromaždení na ukrajinských hraniciach by mohli zaútočiť už najbližšiu stredu. Diplomatické snahy odvrátiť konflikt pokračujú, táto téma sa stala aj jednou z najhorúcejších na slovenskej politickej scéne. Pritom nielen extrémisti, ale aj niektorí poslanci z tradičných strán používajú slovník, ktorý môže viesť aj k násiliu.

Koaličných a opozičných politikov spája vari len jedno - nik si neželá vojnu. Líšia sa ale už aj v názore na to, či hrozí vypuknutie nových ostrých bojov na rusko-ukrajinských hraniciach. "Máme pomerne detailné informácie zo strany NATO o pohybe ruských vojsk. Ak by mal nastať útok v priebehu najbližších dní alebo hodín, asi by to nevyzeralo inak, podľa toho, čo máme možnosť vidieť, ale fakt je ten, že ešte stále musí pokračovať diplomacia, a stále je šanca mierového urovnania celého konfliktu a ja sa zaň veľmi prihováram," povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

"Zatiaľ to nevyzerá, že by Rusko plánovalo zaútočiť na Ukrajinu v tomto dátume," uviedol poslanec Peter Krnec. "To vie sám Putin len, či sa rozpúta vojna alebo nie. Všetko je pripravené na to, aby sa konflikt rozpútal. Vojská ruské sú zhromaždené na ukrajinských hraniciach vyslovene v útočných formáciách," povedal poslanec Juraj Krúpa. 

"Ja som prekvapený, že kto prišiel s týmto dátumom. To majú naši spojenci v NATO vešteckú guľu," uviedol poslanec Marián Kéry. Zverejňovanie zoznamov poslancov, ktorí hlasovali za obrannú zmluvu s USA, sprevádzajú na internete nenávistné prejavy a výzvy na konfrontáciu v mieste ich bydliska. "Je to hanebné, považujem to za prerazenie dna," povedal Klus. 

"Ja takéto správanie zo strany poslancov Smeru a predovšetkým zo strany pána Blahu považujem za neakceptovateľné. Je to šírenie nenávisti, ktoré vo Veľkej Británii viedlo k vražde konzervatívneho poslanca," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Ak to napĺňa aj nejaké trestno-právne skutky tak som za to, aby sme podali trestné oznámenie," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. 

Aj opoziční poslanci vravia, že sú proti násiliu. "Toto je červená čiara, kde treba povedať, že my jednoznačne odmietame akékoľvek násilie alebo vyzývanie k násiliu. A tu už vyzývam aj silové zložky, aby v tomto zmysle konali," povedal Kmec. "Násilie absolútne odmietam. Ak 79 poslancov hlasuje o takto citlivej téme, vstane, začne objímať sa, tak by potom mali znášať následky," uviedol Kéry. 

Ich kolegovia huckali dav slovami ako vlastizrada a reakcie na seba nenechali čakať. "To, že na nejakom pódiu sa postupne striedali ďalší a ďalší politici, to ešte neznamená, že sme ten protest organizovali spolu, alebo že nebodaj riadime nejaké veci spoločne," povedal Kéry. 

Davu, nad ktorým viali vlajky extrémistických strán, či komunistické symboly, sa prihovoril aj Robert Fico. "Čo ten R. Fico môže za to, že tam niekto mával vlajkou ĽSNS. Ubezpečujem vás, že sociálna demokracia sa nespájala ani nebude spájať s fašistami," dodal Kéry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy