Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kolíkovej reforma súdnej mapy stále nemá podporu. OĽaNO navrhuje, že ak sa jej to nepodarí, má odísť
Zdielať na

Kolíkovej reforma súdnej mapy stále nemá podporu. OĽaNO navrhuje, že ak sa jej to nepodarí, má odísť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kým na Vianoce odchádzal minister zdravotníctva vysmiaty, že mu reforma nemocníc prešla v parlamente, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zatiaľ podobný dôvod na úsmev nemá. Jej reformou súdnictva sa majú poslanci zaoberať už na aktuálnej parlamentnej schôdzi. No podporu stále nemá, a poslanci OĽaNO jej dokonca pripomínali, že ak sa jej to nepodarí, má odísť.

Súdna reforma dostala na vláde zelenú, ale len pre prosbu premiéra. S dovetkom, že kým o nej budú hlasovať v parlamente bude prichystané a vyrokované všetko, na čom nie je stále zhoda ani v koalícii. okrem súdnej mapy totiž má byť pripravená i zmena správnych súdov

"Pracujeme na tom - čakám ako sa odvíjajú aj koaličné rokovania pri súdnej mape, čo je jeden balík a potom môžem a od toho sa odvíja aj správne súdy," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Parlament začne po dlhšej pauze rokovať už prvého februára - o súdnej reforme by mal v prvom kole hlasovať 8. februára. Dohoda nie je na stole i keď rokovania intenzívne prebiehajú aj v rámci poslaneckých klubov, ale z ďaleka Mária Kolíková nemá dostatočnú podporu ani v samotnej vládnej koalícii. 

"Podporíme určite tie míľniky, aby sme mohli dostať tie reformné peniaze z Európskej únie, ale chcem sa baviť o tých ďalších veciach, ktoré tam dala a ktoré nie sú míľniky," uviedol predseda NR SR Boris Kollár. 

"Veríme, že ďalšia reforma prejde a nájde podporu," povedal predseda OĽaNO Michal Šipoš. V rámci koalície teda ministerka ešte má šancu získať podporu - v rámci opozície ale bude hlasy zrejme hľadať márne. "Ministerka Kolíková už dávno nemala byť na svojom poste," povedal podpredseda NR SR Juraj Blanár. 

"Nepodporíme v žiadnom prípade toto, čo sa tvári ako reforma... je to len paškvil," uviedol Peter Pellegrini. Súdna reforma ale z ďaleka nie je posledné horúco ohnisko v koaličnej reťazi - vo vzduchu visí Sulíkove Kilečko 2, ktoré doteraz nenašlo podporu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy