Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Smer chce od vlády plán boja proti zdražovaniu, ale podporí aj návrh na zníženie DPH základných potravín
Zdielať na

Smer chce od vlády plán boja proti zdražovaniu, ale podporí aj návrh na zníženie DPH základných potravín

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico prisľúbil, že nech príde so znížením DPH na základné potraviny hoci aj koalícia, Smer návrh podporí. Vláde vyčíta nečinnosť v situácii, keď ceny mlieka, mäsa i ďalších produktov dennej spotreby majú najvyšší nárast za posledných 10 rokov. A ľudia chodia nakupovať lacnejšie do susedného Maďarska či Poľska. Tento argument už ale nový nie je, pretože na lacnejšie nákupy v zahraničí upozornil ešte pred Robertom Ficom Jozef Karahuta z vládnej strany Sme rodina.

Robert Fico sa po decembrovom nakupovaní v supermarketoch, keď dokazoval, že sú zle nastavené protipandemické opatrenia, tentoraz do obchodov nevybral sám. Urobili tak jeho kolegovia zo Smeru. Tie isté potraviny v rovnakej obchodnej sieti kupovali v piatich krajinách. "Ak si porovnáme Poľsko a Slovensko, lebo to nás zaujíma, je tam rozdiel viac ako štyri eurá," hovorí predseda Smeru-SD Robert Fico. 

Pravdou je, že s takmer identickým zistením prišla pár hodín, či dokonca dní pred dnešnou tlačovou konferenciou Smeru koaličná Sme rodina. Prostredníctvom Jaroslava Karahutu to odznelo aj v rozhovore pre denník Pravda. "Nebol som nakupovať. Prichádzajú mi rôzne informácie, newslettre zo zahraničia a ja si viem takto štatisticky porovnať tieto ceny," hovorí poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina). 

A obe strany upozorňujú aj na to, že Slováci pri takomto vývoji cien u nás zamieria radšej do Poľska či do Maďarska, kde si nakúpia lacnejšie. " V Poľsku bude cenový rozdiel len na benzíne 40 centov, tak si zoberme, že pri víkendovom nákupe, plus natankovaní vieme ušetriť 40 alebo 50 eur," tvrdí  Karahuta. "Potom nech sa vláda nečuduje, že strácame obrovské peniaze," hovorí Fico. 

A napriek tomu, že tak Sme rodina ako aj Smer upozorňujú na to isté, jedna výhrada zaznela. "Ako môžete porovnávať Smer-SD s touto rodinnou firmou," hovorí Fico. Napriek tomuto konštatovaniu Smer tvrdí, že ak niekto príde s návrhom zníženia DPH tak to podporí, nech to bude ktokoľvek. "Je mi to úplne jedno, aj ancikrist," tvrdí Fico. 

No a v utorok, 25. januára, by na parlamentnom výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie mal takýto návrh padnúť. "Budeme žiadať zásadné riešenie na zníženie DPH v oblasti základných potravín vo výške 5% a podobne, aby sa prialo aj zníženie DPH v oblasti reštauračných služieb," tvrdí Karahuta. "Počul som teda, že vyzýva ministra pôdohospodárstva aj ministra financií, aby sa tým zaoberali. Tu vidíte ten chaos z tej koalície," hovorí podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč. "Potravinárska komora Slovenska podporuje zníženie sadzby DPH na potraviny, nakoľko je jednou z najvyšších v rámci Európskej únie. Rovnako bude treba dohliadnuť, aby cenové zvýhodnenie z nižšej DPH neabsorboval nakoniec obchod, ale aby sa pretavilo do ceny pre konečného spotrebiteľa," informuje riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová. 

Zníženie DPH pri základných potravinách by vraj mala už v pondelok prerokovať koaličná rada. "Nestačí hovoriť iba o systémových zmenách, ale dôležité je aj to, aby to človek na konci dňa cítil. Toto je absolútna úloha ministra Vlčana, ktorého koalícia do toho tlačí, aj na základe týchto podmetov ho bude tlačiť ešte viac," tvrdí nezaradený poslanec Juraj Šeliga. 

Smer svoje požiadavky na budúci týždeň zopakuje aj na pripravovanom proteste. "Prijať uznesenie Národnej rady SR, ktoré zaviaže vládu do 20-30 dní, aby predložila do Národnej rady SR plán boja proti zdražovaniu," uviedol na tlačovej konferencií Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy