Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Parlament aj vláda sa ocitli v polohe mŕtveho chrobáka: Reformy neprechádzajú a zatiaľ sa najmä reční
Zdielať na

Parlament aj vláda sa ocitli v polohe mŕtveho chrobáka: Reformy neprechádzajú a zatiaľ sa najmä reční

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Reformy vládnej koalície sú na bode mrazu. Nemocnice ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského v parlamente presunuli, a poslanci sa nedostali ani k schváleniu reformy Národných parkov. O súdnej mape zas vláda ani nerokovala. Otázna je aj reforma Borisa Kollára, ktorý ostatné bojkotuje, no nateraz mu neprechádzajú ani jeho vysnívané nájomné byty.

Zatiaľ, čo stovky vlastníkov lesov v Národných parkoch protestovali pred parlamentom proti zmene zákona, aby ich správa prešla priamo pod parky, minister životného prostredia Ján Budaj a predseda Sme rodina Boris Kollár, celý deň rokovali o kompromisnom riešení. Aj pre obštrukciu poslanca Obyčajných ľudí Šíbla, ktorý veľmi, veľmi pomaly aj s jednotlivými znakmi čítal viacstranový pozmeňovací návrh, sa hlasovanie nestihlo.

Boris Kollár pritom s palicou v ruke opätovne odkázal partnerom, čo si myslí o reformách

Koalícia sa stále nevie dohodnúť okrem Národných parkov na viacerých reformách. Nemocníc, či súdnej mapy, ktorú ministerka spravodlivosti ani nepredložila na vládu. Ale aj Kollárových nájomných bytov. "Stále sa ešte rokuje o nejakých doplňujúcich návrhoch. Tiež tam treba nejaké veci dorokovať. Je možné, že hlasovanie posunieme na najbližšiu schôdzu," uviedla poslankyňa Anna Zemanová (SaS). 

"Reformy idú ako sane v lete, hovorím koaličným partnerom, neblokujte si reformy," hovorí minister financií Igor Matovič (OĽaNO). "Populisticky obieha Slovensko a burcuje ich. To je politikárčenie a vydieranie koaličných partnerov," tvrdí poslanec Tomáš Valášek. "By si mohli sadnúť, vypiť čaj alebo kávu a povedať, že to nezvládajú," hovorí poslanec Peter Pellegrini (Hlas-SD). 

Paradoxne bývalý koaličný poslanec vládnym partnerom odkazuje, aby si doma pozametali

"Lídri koalície a predseda vlády by si mali urobiť poriadok s Borisom Kollárom, alebo by hnutie Sme rodina malo opustiť túto koalíciu," hovorí Valášek. "By som bola rada, ak by koaličná rada pokračovala v nejakých týchto kľúčových otázkach," tvrdí Zemanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy