Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícii nedôverujem. Robert Fico vysvetľuje, prečo nenahlásil, že mu z kancelárie ukradli desaťtisíce eur
Zdielať na

Polícii nedôverujem. Robert Fico vysvetľuje, prečo nenahlásil, že mu z kancelárie ukradli desaťtisíce eur

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nahrávky z poľovníckej chaty, kde sa Robert Fico stretával s advokátmi stíhaných prominentov, odhaľujú aj to, čo sa dialo, keď bol predseda Smeru na dovolenke.

Podľa portálu Postoj.sk tam ochorel na covid a skončil v nemocnici. Približne v tom čase mu z kancelárie zmizlo 50 tisíc eur v hotovosti. Smer už druhý deň opakuje, že záznamy boli zhotovené nezákonne a že ide výlučne o súkromnú komunikáciu, do ktorej nikomu nič nie je.

Centrála Smeru v bratislavskom Ružinove je miestom, kde sa Robert Fico stretáva so spolustraníkmi a návštevami. Podľa uniknutých prepisov to však vyzerá aj tak, že je to miestom, kde si odkladá veľkú hotovosť, rádovo v desiatkach tisíc eur.

A práve táto hotovosť mu podľa prepisov, ktoré zverejnil Denník N mala v lete zmiznúť priamo z kancelárie. Fico má o udalosti hovoriť synovi Tibora Gašpara:
 "Podľa mňa išli po nejakých papieroch, ale zobrali mi peniaze, zobrali mi nejaké zlaté mince, čo som tam mal, a ďalšie a ďalšie veci, takže veselé, veselé," uvádza sa v prepise.​

Políciu však podľa zverejnenej komunikácie neprivolal. V parlamente sme sa ho na to chceli opýtať, no medzi novinárov neprišiel. Podvečer do redakcií poslal len video v ktorom tvrdí, že šlo o jeho úspory a v kancelárii ich mal preto, lebo neverí bankám. "Iba naivný blázon bz si pustil ľudí ministra Mikulca do kancelárie. Nič by nevyšetrili a nechali by mi tam mikrofóny," vyhlásil vo videu Fico.
 

"Takýmto spôsobom, takýmto hlúpym spôsobom mu len nahrávame a dávame tromfy do rúk. Toto ma veľmi mrzí," skonštatoval predseda parlamentu Boris Kollár.

O reakciu sme poprosili aj poslanca Ľuboša Blahu. "Absolútne nemorálne pani. Vy ste z JOJky? Hanbite sa," zaregoval Blaha.

"Ja osobne nemám doma takúto hotovosť, takže ja takýto problém nemám,"
skonštatoval Ladislav Kamenický.

"Nenahlásenie takejto krádeže značného obnosu peňazí a značne cenných prostriedkov naozaj vzbudzuje pozornosť, prečo tak neurobil, ak bolo všetko v poriadku," povedal Peter Pellegrini.


 "Mafiáni nenahlasujú polícii, keď ich niekto druhý okradne, lebo vedia, že by to polícii bolo podozrivé,"
uviedol Igor Matovič.

"Keby mi niekto ukradol ročný alebo dvojročný plat, asi by som vo veci konal. Ale vidíte, Robert Fico má veľké šťastie a je to veľmi veľkkorysý človek voči zlodejom," vyhlásil šéf liberálov Richard Sulík.

A poslanec Ondrej Dostál sa už aj obrátil na políciu, aby krádež vyšetrila. "Nemyslím si, že by mal byť len tak okradnutý, a že by to malo ostať neprešetrené," uviedol Dostál.

Podľa prepisov uniknutej nahrávky to vyzerá tak, že Robert Fico toto leto v Grécku prekonal covid. Svojim známym hovoril o tom, že mal nepríjemné pocity ešte dlho potom, čo akútna fáza ochorenia pominula.

Gašparovi mladšiemu, Miroslavovi Bödorövi a Marekovi Parovi sa napríklad sťažuje, že nevládze cvičiť. "Testy mám v poriadku, ale mňa to zlomilo vo štvrtok, ja som celý piatok ležal, celú sobotu, som zrušil program... Strašná choroba, strašná. A pritom, nemal som ťažký priebeh," uviedol v prepise z nahrávky Fico.

Robert Fico odmieta očkovanie a často kritizoval protipandemické opatrenia. Na proteste Smeru v Rimavskej Sobote, ktorá bola v tom čase červená, nemal rúško a ani väčšina protestujúcich. "Čo to je za chrapúňstvo, keď prekonáte covid, je Vám z toho zle a vy ho potom spochybňujete, vysmievate sa a ešte dotiahnete tisíce ľudí," myslí si Juraj Šeliga.

"Obchoduje so smrťou svojich voličov," zareagoval Igor Matovič.

"Pri týchto témach ako je zdravie ľudí nemôžeme ľudí klamať alebo zavádzať. Ak niekto prekonal, mal by to povedať," zareagoval Peter Pellegrini.

"Čo je dôležitejšie? Že táto vláda rozkráda milióny cez schránkové firmy, alebo, že som mal sopeľ v Grécku a musel som tam zostať v karanténe?"  pýtal sa expremiér Fico vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti.

Robert Fico šiel po návrate z Grécka podporiť Dušana Kováčika na súd. ÚVZ už prešetruje, či pri návrate domov neporušil pravidlá.