Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič skladá rozpočet, Heger neočakáva provizórium. Doležal hovorí o uťahovaní opaskov a Sulík má nápad
Zdielať na

Matovič skladá rozpočet, Heger neočakáva provizórium. Doležal hovorí o uťahovaní opaskov a Sulík má nápad

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rokovanie vlády už ako obyčajne prinieslo neobyčajné debaty. Tentoraz na tému mimoriadne dôležitého štátneho rozpočtu, ktorý by mal byť schválený do budúceho týždňa. Teda, ak sa nechceme ocitnúť v provizóriu. A tak ministri s viac či menej bizarnými nápadmi ako ušetriť, lobujú za svoje rezorty, aby si z balíka ukrojili čo najviac. Tvorcom je však Igor Matovič, ktorý zostáva verný svojej povesti a kolegom vo vláde len tak nič nedaruje.

Vyzerá to tak, že budúci štátny rozpočet prinesie medzi ministrov množstvo emócií. Vyjednávania s ministrom financií Igorom Matovičom vraj boli ťažké. Vraj nechcel ľudovo povedané pustiť perie.
"Myslím, že sa to tak patrí od ministra financií," odvetil na konštatovanie Igor Matovič.

A zatiaľ, čo niektorí sa budú usmievať, tí druhí s najväčšou pravdepodobnosťou zaplačú.

"Dúfam, že budeme usmiati všetci," vyhlásil minister školstva Branislav Gröhling.

Opačný názor má však minister dopravy."Nikto nebude vysmiaty," skonštatoval na svojej tlačovej besede šéf rezortu dopravy Andrej Doležal.

"Keď nikto nedostane nič, tak všetci budú rovnako smutní predpokladám," zhodnotil Matovič.

Popri bežnej agende pritom ministri s takouto vyhliadkou vyjednávajú s financmajstrom o tom, koľko peňazí pripadne zo štátneho rozpočtu. Vo vyjadreniach sa často zhodujú. "Každý  rezort žiada viac, ako je možné, určite áno" povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

"Každý jeden minister pre svoj rezort  chce omnoho viac," podotkol Gröhling.

Vyhliadka je však dnes, veľmi pesimistická. "Budeme krvácať všetky rezorty. Nie len doprava," uviedol minister dopravy Andrej Doležal s tým, že najviac bude krvácať "rezort z údržby železníc."

No ten čo na štátnej kase sedí, svojim vládnym kolegom pomysele ukázal vyplazený jazyk. "Ministri si pýtali postupne 6,6 miliardy navyše voči bežným ich výdavkom, nikto neprišiel s návrhom kde by sme tie peniaze zobrali. Tak som im povedal, keďže nič ste nenavrhli kde by sme šetrili, nikto nedostane nič navyše," povedal minister financií Matovič.


Jeden by sa predsa len našiel. Napohľad nekonfliktnú debatu okamžite rozohnil. S mimoriadne odvážnym nápadom ako ušetriť prišiel minister hospodárstva. Chce zrušiť úrady práce. "Nemyslím si, že musíme zamestnávať dve alebo viac tisíc úradníkov ktorí prácu sprostredkujú. To zvládne každý sám, kto tú prácu chce. Ja si nemyslím, že úlohou štátu je hľadať ľuďom robotu," vyhlásil minister hospodárstva Richard Sulík.

"To radšej zrušme Ministerstvo hospodárstva. Riadenie energetiky môže prebrať ministerstvo financií, výstavu Expo v Dubaji môže zabezpečovať ministerstvo dopravy, ktoré má na starosti cestovný ruch.Vôbec nepovažujeme za vtipné, keď niekto dehonestuje prácu zamestnancov štátu, ktorí počas pandémie najlepšie zvládli vyplácanie pomoci ľuďom aj podnikateľom a teraz im niekto odkazuje, že sú nadbytoční," zareagoval na sociálnej sieti na vyhlásenie šéfa rezortu hospodárstva minister sociálnych vecí Milan Krajniak.


Tieto koaličné odkazy sa pritom dejú v čase, keď do termínu schválenia rozpočtu ostáva niečo vyše týždňa. A nikto vlastne zatiaľ netuší, ako bude vyzerať jeho definitívna podoba. "To vám predstavím na samostatnej tlačovke nabudúce," povedal financmajster Matovič.

"Nikto netuší nič. Jediný kto tuší je asi Klárka, tak sa volá dcérka pána Matoviča myslím. Je to jediný človek, ktorý tuší čo je v štátnom rozpočte," vyhlásil na tlačovej besede expremiér Robert Fico.

"My o tom až tak nerozprávame, my sme koalícia skutkov. Nebojte sa, dobre bude,"  poznamenal s úsmevom na tvári premiér Eduard Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy