Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Koalícia zriadila po koaličnej rade pracovnú skupinu
Zdielať na

Koalícia zriadila po koaličnej rade pracovnú skupinu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / NA Úrade vlády zasadala vo štvrtok vrečer kolaičná rada. Lídri riešili zrušenie obvinení Haščákovi či Pčolinskému ale aj využitie sporného paragrafu 363. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zvažuje zmenu paragrafu a premiér Eduard Heger pripomenul, že to nakoniec majú aj vo vládnom programe. Rozhodujúci však bude postoj Sme rodina. Koalícia sa dohodla na tom, že zriadila pracovnú skupinu zo zástupcov koaličných strán aj odborníkov na trestné právo.

Koalícia sa vo štvrtok večer zhodla na tom, že zriadi pracovnú skupinu. Tá bude zložená zo zástupcov koaličných strán a odborníkov na trestné právo. "Úlohou tejto pracovnej skupiny je preskúmanie a príprava návrhu úprav § 363 Trestného poriadku v zmysle schváleného znenia programového vyhlásenia vlády SR a rovnako posilnenia prvkov kontroly zákonnosti postupov OČTK v rámci trestného konania," uvádza sa v spoločnom vyhlásení. 

Pracovná skupina podľa dostupných informácií predloží prvé návrhy na kolaičnú radu v pondelok, 6.septembra. "Cieľom tohto postupu je posilnenie ochrany zákonnosti v rámci trestného konania a rovnako zvýšenie dôvery verejnosti v nezávislosť postupov OČTK," znie ďalej vo vyhlásení. 

Koaličnú radu zvolala predsedkyňa Za ľudí Veronika Remišová. Väčšina kolaície je za to, aby sa upravil respektíve úplne vypustil sporný paragraf 363. Takéto úvahy sa nepáčia generálnemu prokurátorovi, ktorý hovorí o tom, že by to bol mocenský zásah do vyšetrovacieho a trestného procesu. "Treba sa poctivo rozprávať o paragrafe 363 a hľadať cestu. Dnes to vyzerá veľmi pesimisticky, keďže sa jeden kaličný partner vyhráža, že keby sme siahli na tento paragraf, tak automaticky odchádza z koalície," uviedol predseda OĽaNO Igor Matovič. 

"Ja zastávam názor, že tento paragraf treba zrušiť a zastávam ho spoločne s niektorými odborníkmi... Ja si myslím, že už konečne treba spraviť poriadok," tvrdí Veronika Remišová, predsedníčka Za ľudí. 

"My za najlepšie riešenie považujeme vypustenie tohto paragrafu, ale sme pripravení diskutovať aj o jeho úprave, ak by sa to obmedzilo na meritórne rozhodnutia," hovorí Ondrej Dostál z SaS. "Áno, pokiaľ to urobia mimo nás, odíde z koalície. Koniec, odchádzam. Ja sa nebudem zúčastňovať na krivení práva, krivení spravodlivosti. Nech si to urobia sami, ale bez nás. Nebudem v takej vláde, ktorá toto bude tolerovať," uveidol Boris Kollár.

Lídri rokovali do neskorých večerných hodín.

​Akékoľvek úvahy na tému zmeny alebo vyradenia §363 a rovnako aj kritiku na adresu generálnej prokuratúry vníma opozícia ako útoky na základy práva a demokracie, ktorá nemá podľa nich na Slovensku obdobu. "My to principiálne odmietame. toto je tá deštrukcia právneho štátu jendoducho niečo sa nám nepáči, prásk, zrušíme to. Tento človek sa nám nepáči, tak ho zatvoríme. Veď to urobili Pčolinskému," uviedol Robert Fico. 

"Chcú zaútočiť na generálneho prokurátora, útočia na paragrafy a tak ďalej. Ja si myslím, že ak toto spravia, ide o mocenský zásah tejto vládnej koalície ešte aj do systému spravodlivosti na Slovensku. Nech dajú od toho ruky preč, nech to nechajú tam," hovorí Peter Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy