Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Prezidentka Čaputová: Slovensko a Nemecko sa môžu pochváliť strategickým partnerstvom
Zdielať na

Prezidentka Čaputová: Slovensko a Nemecko sa môžu pochváliť strategickým partnerstvom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová rokovala s nemeckým prezidentom Frankom Walterom Štajn Majerom. Pripomenula, že Nemecko je našim strategickým partnerom.

"Stretnutie je symbolický dôkaz partnerstva a spojenectva medzi našimi krajinami a s pánom prezidentom zdieľame aj spoločné priority,“ povedala prezidentka s tým, že z historického hľadiska žili nemeckí obyvatelia na Slovensku už pred 800 rokmi. Dodala tiež, že Nemecko je významným ekonomickým partnerom Slovenska, mnoho nemeckých firiem na Slovensku pôsobí a zároveň tretina slovenského exportu smeruje do Nemecka.

Obaja prezidenti podľa hlavy štátu prediskutovali viacero tém, hovorili nielen o vnútropolitických otázkach oboch krajín, ale tiež o regionálnych otázkach, Európskej únii a aj o zahraničnej politike. "Venovali sme pozornosť aj spoločnej priorite, ktorou sú klimatické zmeny, a jednotlivým cieľom a aktivitám našich štátov v tejto oblasti,“ povedala Čaputová.

Témou bola i otázka rešpektovania princípov právneho štátu a kroky Slovenska v oblasti justície, ale aj otázka Afganistanu a ďalšie aktuálne problémy. "Ďakujem pánovi prezidentovi za jeho postrehy. Hovorili sme aj o reformách, ktoré v oblasti klimatickej zmeny potrebujeme urobiť v súvislosti s plánom obnovy. Konkrétne o reformách zdravotníctva, vzdelávania a vedy a výskumu,“ dodala Čaputová.

Nemecký prezident sa prezidentke poďakoval za pozvanie a skonštatoval, že ide už o jeho druhú návštevu Bratislavy počas jeho funkčného obdobia. "Ešte keď sme dnes odlietali z Nemecka, hovorili sme si, že ideme k priateľom a do priateľskej krajiny,“ povedal Steinmeier. Poukázal na to, že o rok ubehne 30 rokov od podpisu Dohody o dobrých susedských vzťahoch s Československom, neskôr došlo k podpisu takzvaného Prehĺbeného dialógu. "Oba dokumenty tvoria základ pre naše dobré a blízke vzťahy, ktoré pretrvali posledných 30 rokov,“ dodal.

Steinmeier vyzdvihol to, že Slovensko sa postupne vypracovalo na jedného z kľúčových partnerov Nemecka v EÚ. "Som rád, že naše vzťahy nie sú len na politickej a ekonomickej úrovni, ale aj na tej ľudskej,“ uviedol.

Nemecký prezident pripomenul, že už počas návštevy prezidentky Čaputovej v Berlíne sa lídri bavili o budúcnosti nielen EÚ, ale aj Európskej komisie, ktorá si zasluhuje podporu zvonka zo strany členských krajín EÚ. "Som rád, že v Slovensku máme veľmi konštruktívneho partnera,“ uzavrel nemecký prezident.

Obaja lídri vyjadrili v súvislosti s Afganistanom potrebu pomoci tým, ktorí po uzavretí vzdušnej únikovej cesty z letiska v Kábule v krajine ostali. Nejde len o zamestnancov ambasád či vojakov, ale aj o lokálne sily, ktoré so spojencami na rôznych úrovniach spolupracovali.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier bude na oficiálnej návšteve Slovenska do piatka 3. septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy