Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Parlament nebol ani druhýkrát uznášaniaschopný. Odvolávanie Mikulca z funkcie bude v septembri
Zdielať na

Parlament nebol ani druhýkrát uznášaniaschopný. Odvolávanie Mikulca z funkcie bude v septembri

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mimoriadna schôdza parlamentu k odvolávaniu Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra bude počas septembrovej riadnej schôdze. Plénum totiž ani druhýkrát nebolo uznášaniaschopné. V rokovacej sále sa niečo po 10:00 prezentovalo iba 45 poslancov. Najbližšia riadna schôdza Národnej rady SR sa začína 16. septembra.

Mimoriadnu schôdzu inicioval opozičný Smer – sociálna demokracia. Plénum nebolo k predmetnému bodu dvakrát uznášaniaschopné ani v nedeľu 25. júla.

Predseda NR SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár v nedeľu požiadal o zvolanie koaličnej rady, ktorá by sa mala konať po tom, ako sa vráti zo zahraničia. Jediným bodom má byť otázka ďalšieho zotrvania Mikulca a policajného prezidenta Petra Kovaříka vo funkciách. Hnutie je totiž presvedčené, že veci zašli tak ďaleko, že sa to nedá ďalej zametať pod koberec.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský je dokonca toho názoru, že Mikulec a Kovařík by mali zo svojich funkcií odstúpiť. Naopak, ministrovi vnútra vyjadrilo podporu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) či strana Za ľudí.

OĽaNO naďalej stojí za ministrom vnútra Romanom Mikulcom

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti naďalej stojí za ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO). Na tlačovej konferencii to povedal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Zdôraznil, že opozičné strany Hlas - sociálna demokracia a Smer - sociálna demokracia to s odvolávaním ministra vnútra nemyslia vážne, dôkazom čoho je fakt, že dnes neprišli na rokovanie mimoriadnej schôdze, na ktorej mal byť Mikulec odvolávaný. V rokovacej sále pritom nebol prítomný ani samotný minister.

"Strany Hlas-SD a Smer-SD len chcú vyvolávať chaos. Robia všetko pre to, aby vyšetrovanie korupčných káuz zastavili. Minister Mikulec vykonáva svoju prácu profesionálne, garantuje nezávislosť vyšetrovania a preto nevidíme dôvod na jeho odvolanie," dodal Šipoš.

Hlas-SD: Neúčasť opozičných poslancov na mimoriadnej schôdzi je bežnou parlamentnou obštrukciou

Neúčasť nezaradených poslancov parlamentu a členov strany Hlas – sociálna demokracia na mimoriadnej schôdzi k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie je bežnou parlamentnou obštrukciou. V stanovisku to uviedla hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková s tým, že žiaden z poslancov strany nie je na dovolenke.

"Všetkých 11 poslancov za stranu Hlas – sociálna demokracia bolo počas celého víkendu v Národnej rade SR. Schôdza o odvolávaní ministra Mikulca sa mala začať v nedeľu, pričom na dvakrát jej konanie zablokovali práve koaliční poslanci. Taký istý prístup avizovali aj na dnešný deň," priblížila Medveď Macíková. Vládna koalícia tak podľa Hlasu-SD jasne odkázala opozícii aj celej slovenskej verejnosti, že sa bojí schôdze o odvolávaní ministra, keďže sama nie je v jeho podpore jednotná.

Hlas-SD aj naďalej považuje Romana Mikulca za najslabšieho ministra v histórii Slovenska a je pripravená podporiť návrh na jeho odvolanie na mimoriadnej schôdzi, ktorá bude v septembri. "Zároveň budeme veľmi pozorne sledovať, ako sa k celej tejto situácii bude stavať Sme rodina," dodala Medveď Macíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy