Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poslanec Ján Herák sa vzdá svojho mandátu do konca mesiaca. Oznámenie podal aj písomne
Zdielať na

Poslanec Ján Herák sa vzdá svojho mandátu do konca mesiaca. Oznámenie podal aj písomne

Archívna reportáž

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kancelária Národnej Rady SR eviduje písomné oznámenie od poslanca Jána Heráka, v ktorom sa k 30. júnu vzdáva svojho mandátu.

"V prvom rade som otec, som rodič a chránim svoju rodinu. Média zo mňa spravili najšpinavšieho chlapa. Za toto mi tá politika nestojí. Nevzdávam sa mandátu pre to, že ma média k tomu dotlačili,"  vyhlásil na tlačovej konferencií Ján Herák. 

"Nikdy by som si nedovolil absolútne jedno dieťa sexuálne zneužiť," zareagoval Herák na margo táborov, ktoré organizuje.

"Všetko nechávam na orgány činné v trestnom konaní. S deťmi robím 16 rokov a nikdy by som si nedovolil ani jedno dieťa sexuálne zneužiť,"  povedal poslanec. Vyzval tých, ktorí po ňom žiadali, aby sa vzdal mandátu, aby sa sami pozreli do vlastných radov. Dodal, že svedomie má čisté, a potvrdiť to podľa neho vedia aj jeho kolegovia, ktorí s ním roky spolupracovali.

V prípade, že by sa preukázala jeho nevina nevie, či by sa vrátil späť do parlamentu. "To je otázka, na ktorú vám neviem povedať a nechcem odpovedať," uviedol.

Poslancovi Jánovi Herákovi obnovili trestné stíhanie vo veci sexuálneho zneužívania 16-ročného dievčaťa.

Vtedy prišiel ku nej bližšie a rozopol jej košeľu, pobozkal ju na krk, rozopol jej všetky gombíky

Polícia stíhanie zastavila v roku 2019. K sexuálnemu zneužitiu vtedy 16-ročného dievčaťa malo prísť v tábore rok predtým v okrese Nové Zámky. Prípad bude polícia vyšetrovať od začiatku.

Získali sme aj uznesenie o zastavení stíhania. Vyžiadali sme si ho podľa infozákona. Vzhľadom na citlivosť prípadu viaceré pasáže nie je možné zverejniť. Podľa výpovede dievčaťa, s poslancom išla do izby. Tvrdil, že má ísť po papiere na výrobu vločiek. Takto opísala čo sa tam udialo.

Z výpovede dievčaťa: On išiel do kúpeľne, nevie čo tam robil. Bol tam asi dve alebo tri sekundy. Vrátil sa do izby. Povedal, že má odložiť gitaru, ona ju teda položila tam, kde bola. On vypol svetlo, povedal, že či si myslí, že si stále robí srandu. Ona mu na to povedala, že áno. Vtedy prišiel ku nej bližšie a rozopol jej košeľu, pobozkal ju na krk, rozopol jej všetky gombíky.

Krátko na to malo prísť k zneužitiu. O tom čo sa udialo prehovorila tínedžerka na ďalší deň. Herák vo výpovedi tvrdil, že to bolo inak.

Z výpovede Heráka: Po večeri spolu išli ku nemu na izbu, kde mu začala rozprávať o svojom priateľovi, smerom k menovanému, že sa jej páči, že je jej vzorom a tieto omáčky. On jej jasne povedal, že je ženatý chlap, že ju má rád ako kamarátku a nič viac. Je pravdou, že mal z nej pocit, že má nejaké návrhy, takého verbálneho charakteru, chcela od neho, aby jej dal pusu, ale on to, samozrejme, zastavil, resp. k tomu vôbec nedošlo a tam to skončilo a išli dole. On ju ani neobchytkával, to je totálna absurdita.


Trestné stíhanie vtedy polícia podľa uznesenia zastavila, na základe výpovedí, ako aj viacerých znaleckých posudkov.

Z uznesenia o zastavení stíhania: Vzhľadom k tomu, že priame dôkazy potvrdzujúce verziu či už mladistvej, alebo Jána Heráka k dispozícii nie sú, resp. neboli zistené a výpoveď poškodenej bola vyhodnotená ako nevierohodná, je logicky potrebné považovať výpoveď PhDr. Jána Heráka za vierohodnú, pričom vyšetrovateľom bolo rozhodnuté na základe uvedených úvah.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy