Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čas sa kráti. Veľká zdravotnícka reforma ale narazila na prekážky
Zdielať na

Čas sa kráti. Veľká zdravotnícka reforma ale narazila na prekážky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Začala sa odborná diskusia k najväčšej zdravotníckej reforme za uplynulých 15 rokov. Hneď na jej začiatku minister Lengvarský narazil na prekážku. Odpor kladie Asociácia nemocníc Slovenska. Nového šéfa síce chváli, ale má viacero námietok. Nemocniciam prekáža znižovanie počtu lôžok a tiež nové limity pre jednotlivé nemocnice.

"Záleží od prístupu partnerov, ako to celé pochopia. Ja verím tomu, že to pochopia," hovorí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Prezident asociácie nemocníc Marián Petko to ale vníma inak. "Nepovažujem za šťastný ten začiatok celej tej reformy, že my o ničom nevieme a reforma sa už pripravuje od minulého roka, od októbra," uvádza Petko.

Asociácia nepodporí zámer rezortu

Asociácia nemocníc Slovenska má k zdravotníckej reforme niekoľko výhrad, a to konkrétne k optimalizácii nemocničnej siete. Na základe toho určite nepodporí zámer rezortu znížiť počet akútnych lôžok o deväť tisíc. Ministerstvo im ale odkazuje, že im ďakuje za konštruktívny dialóg.

"Samozrejme, my sme otvorení debate o rôznych bodoch z danej diskusie," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Sme zásadne proti tomu, aby sme išli do takéhoto experimentu. Návrh považujeme za neprimerané číslo. Z 27 tisíc lôžok na 19 tisíc. Vychádzali sme z dát OECD," reagoval Petko. Dôležitým argumentom je aj to, že všetky okolité krajiny majú aj teraz pred reformou viac lôžok ako my. Preto rezort žiadajú o dopadové štúdie, a to aj v súvislosti s Covidom.

Petko ďalej tvrdí, že na to nie je pripravené Slovensko, občania a ani samotný systém. Eliášova ale hovorí, že lôžka samovoľne ubúdali už predtým, a preto chcú tomu zamedziť. "Na Slovensku sa už konštrukcia lôžka na iný typ lôžka, respektíve ich ubúdanie, diala samoživelne. A toto práve nechceme dopustiť. Cieľom tejto reformy je, aby sme mali situáciu pod kontrolou," uvádza hovorkyňa. Analytik Martin Smatana ale tiež zdôrazňuje, že je kľúčové, aby boli pravidlá a investičné priority jasné a zrozumiteľné.

Je potrebné riešiť aj nedostatok personálu

Asociácia požaduje v reforme aj jasné riešenie nedostatku personálu a tiež upozorňuje na nedostatočne fungujúcu ambulantnú sféru. Kritizujú aj novo stanovené limity v jednotlivých oddeleniach. "Upozornil som ministerstvo na to, že počet pôrodov, ktorý je tam doporučený na osemsto až tisíc na pôrodnicu, by mohol byť veľký problém, hlavne na východe," vysvetľuje Petko.

Nemocnice by ale zanikať nemali. Podľa nového plánu, má približne 30 z nich prísť o status "regionálna" a bude už len "základná". Podľa analytika Smatanu by mal byť cieľ reformy takýto: "Je to skôr jasné zadefinovanie nároku, čo by sme mali mať. Kde máme mať nemocnicu, aké sú maximálne čakacie doby. A hlavne, že budeme mať garanciu toho, že kdekoľvek prídeme, tam sa o nás kvalitne postarajú."

Rezort zdravotníctva má aktuálne na odbornú diskusiu už veľmi málo času. Aby sme neprišli o jeden a pol miliardy v rámci plánu obnovy, parlament musí schváliť aj túto rozsiahlu reformu do konca roka. Preto vedenie ministerstva rokovalo aj s asociáciou zdravotných poisťovní. "Tých stretnutí bude veľa v najbližšom čase," dodal minister Lengvarský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy