Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V parlamente je rušno: Matovič chce zvýšiť štátne výdaje o 3,5 miliardy eur. SaS nechce, aby sa to robilo narýchlo
Zdielať na

V parlamente je rušno: Matovič chce zvýšiť štátne výdaje o 3,5 miliardy eur. SaS nechce, aby sa to robilo narýchlo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do plánovaného programu aktuálnej schôdze totiž pribudli nové body na prerokovanie. A dvom zásadným veciam sa venovali hneď ráno vo štvrtok 13. mája.

Parlament návrh strany HLAS-SD zmietol zo stola 

Po 11:00 hodine sa hlasovalo o návrhu strany Hlas-SD, aby 300 eur dostali rodiny s deťmi, ktoré zasiahla pandémia. V stredu strana Sme rodina najprv chcela zahlasovať za tento návrh. Následne po koaličnej rade, Sme rodina oznámila, že tento návrh nepodporí, pretože vláda prišla so svojím návrhom 333 eur pre deti rodičov v hmotnej núdzi. 

Debatovalo sa aj o štátnom rozpočte 

Po skrátenom legislatívnom konaní parlament debatoval o štátnom rozpočte. Igor Matovič ohlásil, že by chcel navýšiť štátny rozpočet o takmer 3,5 miliardy eur a tým Slovensko viac zadĺžiť. Opozícia okamžite búchala do stola, že takéto niečo nie je možné, na to sa ozval Richard Sulík (SaS). Strana SaS nepodporí skrátené legislatívne konanie k zmene zákona o štátnom rozpočte

Je to podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka vec, ktorú chcú prediskutovať a majú viacero otázok ku konkrétnym položkám. Ako v parlamente pri rokovaní o skrátenom konaní povedal Sulík, strana SaS doposiaľ vždy vyčítala strane Smer-SD omnoho menšie prešľapy v rámci výdavkov zo štátneho rozpočtu a aktuálna vláda ide navyšovať výdavky tiež. Návrh pritom v parlamente predstavil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). "Minister financií sa vyberie do Ameriky a poverí prednesením návrhu ministra životného prostredia, takto to nejde,“ reagoval Sulík.

Aj exminister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) je toho názoru, že pri zmene zákona o rozpočte musí byť od začiatku do konca prítomný minister financií. Kamenický ministrovi financií Igorovi Matovičovi vyčíta, že už nechodieva do pléna, najmä pri takýchto dôležitých zákonoch by prítomný podľa neho mal byť. "Pán Matovič si behá po prériách po Spojených štátoch a tu sa riešia miliardy,“ povedal Kamenický. Osobné zdôvodnenie návrhu a jeho argumentáciu po jednotlivých položkách by chcel počuť aj predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet za SaS Marián Viskupič. Míňanie financií by podľa neho malo byť opatrné.

Novelou zákona o štátnom rozpočte sa majú navýšiť výdavky štátneho rozpočtu o 3,4 mld. eur, pričom navýšenie výdavkov v súvislosti s pandémiou je o 2,4 mld. eur, nepandemické výdavky by mali vzrásť takmer o 1 mld. eur. Hlasovať sa bude v piatok 14. mája. 

Poslanci sa v zrýchlenom režime zaoberajú aj novelou zákona o hospodárskej mobilizácii

Cieľom návrhu zákona je legislatívne upraviť možnosť prijímania niektorých opatrení hospodárskej mobilizácie nielen vo výnimočnom stave a v núdzovom stave, ale aj v mimoriadnej situácii. Zmena zákona súvisí s opatreniami prijímanými v čase pandémie koronavírusu.

Členovia zákonodarného orgánu by dnes mali zvoliť aj nového podpredsedu parlamentu. Juraja Šeligu by vo funkcii mal nahradiť jeho stranícky kolega Tomáš Lehotský (Za ľudí). Poslanci dnes budú voliť aj nového predsedu Výboru NR SR pre sociálne veci. Kandidátom na tento post je Vladimír Ledecký, ktorý by mal v čele výboru vystriedať Janu Žitňanskú (obaja Za ľudí).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy