Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Igor Matovič končí na poste premiéra, vystrieda ho Eduard Heger
Zdielať na

Igor Matovič končí na poste premiéra, vystrieda ho Eduard Heger

Archívna reportáž: Vyhlásenie koaličných partnerov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Igor Matovič oznámil, že už nebude premiérom Slovenska. Urobil tak v sprievode lídrov hnutia Sme rodina a strany Za ľudí.

"V predvečer veľkého týždňa, ktorý 200 rokov slávime ako týždeň obety a odpustenia som sa rozhodol urobiť gesto odpustenia," povedal na týmto prirovnaním začal premiér slová o svojom odstúpení z funkcie. Ďalej naznačil, že obetu robí pre tých, ktorí žiadali jeho odstúpenie. Povedal, že ustupuje od svojich požiadaviek voči stranám SaS a Za ľudí. "Možno v tomto prípade ukázať gesto, že kto do teba kameňom ty doňho chlebom. Nebudeme trvať ani na jednej z týchto podmienok." Poďakoval strane Za ľudí, že splnila jeho požiadavky, no dodal, že SaS nebola ochotná splniť ani jednu požiadavku.

Matovič navrhol nového premiéra

Igor Matovič oznámil, že na jeho miesto premiéra navrhuje ministra financií Eduarda Hegera. Podľa jeho slov dôjde k zámene a ministrom financií sa stane on sám. Premiér nevysvetlil, čo táto výmena znamená vo vzťahu k sulíkovcom. Či žiada, aby sa vrátili na svoje miesta, alebo s nimi už ďalej nepočíta. Sme rodina budúceho premiéra plne podporuje. Boris Kollár však pohrozil, že keď sa to ešte raz opakuje, tak už bez jeho strany. "Keď neprídu s návrhmi, ako zabezpečiť ľudí, ekonomiku, tak dopredu vyhlasujeme, sa zbalíme a z takejto koalície odídeme."

Eduard Heger má podporu od všetkých koaličných partnerov

Predsedníčka strany Za ľudí sa občanom ospravedlnila, že to trvalo tak dlho. Chce však revitalizovať Slovensko. "Ďakujem občanom, že nám dávajú túto novú šancu obnoviť dôveru. Chcem sa všetkým aj ospravedlniť, že sme za posledné týždne riešili seba," odkázala občanom Veronika Remišová. "Náš poslanecký klub dal novému premiérovi Eduardovi Hegerovi dôveru," vyhlásila Veronika Remišová po stretnutí s Eduardom Hegerom. Boris Kollár vyjadril podporu navrhovanému novému premiérovi Eduardovi Hegerovi: "Má 17 poslancov z hnutia Sme rodina a táto podpora mu bola vyslovená.“

Podporu vyjadrila aj strana Sloboda a Solidarita

"Strana SaS oceňuje krok Igora Matoviča. Veríme, že po jeho volebnom výsledku to nebolo ľahké rozhodnutie. Prijímame ponuku Eduarda Hegera. Sme pripravení sa vrátiť do vlády a pokračovať v práci, v ktorej sme prestali," reagovala strana Sloboda a Solidarita. "Dal som si záväzok, že niektoré vzťahy napravím. Mám v pláne pozvať Igora Matoviča na obed alebo večeru. Mám dobrú pizza piecku," reagoval na otázku, či nebudú medzi ním a Igorom Matovičom vznikať ďalšie konflikty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy