Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Aj zoologická záhrada má homeoffice, ale tak ako si to predstavujú deti s opicou či šelmou doma, by to nešlo
Zdielať na

Aj zoologická záhrada má homeoffice, ale tak ako si to predstavujú deti s opicou či šelmou doma, by to nešlo

BOJNICE / Pandémia zatvorila aj brány našej najstaršej národnej Zoo v Bojniciach. Keďže spolu s návštevníkmi prišla aj o značnú časť príjmov. Straty rátajú v státisícoch eur. Na homeoffice prešlo iba pár zamestnancov. Ostatní si to nemôžu dovoliť. Musia sa starať o vzácne zvieratá.

Zábery v zoo nám natočili zamestnanci. Nikto okrem nich sa totiž do areálu nedostane. "Zoologická záhrada dýcha prázdnotou, je to veľmi smutný pohľad," konštatovala Andrea Klasová zo ZOO v Bojniciach. Národná zoo Bojnice je síce zatvorená, no v areáli sa život nezastavil.

"Každý deň treba kŕmiť zvieratá, čistiť ich," vysvetlila Andrea Klasová. Z domu úradujú najmä administratívni pracovníci. Ošetrovatelia si prácu domov odniesť nemôžu, aj keď mnohé deti by si to predstaviť vedeli. "Keby som ja bola ošetrovateľka tak by som si domov zobrala opicu, lebo sú také bláznivé," povedalo jedno z opýtaných detí. Ďalšie by si zobrali papagája, aby sa s ním mohlo rozprávať. V minulosti sa už však stalo, že ošetrovateľka zostala na materskej dovolenke s dvomi rysmi. Našli ich opustené na Kysuciach. "Strašne boli malinké, slepé, hluché," povedala Marcela Samašová, kurátorka zo ZOO v Bojniciach. Starala sa o ne 24 hodín denne. Mláďat sa v týchto dňoch v zoo narodilo neúrekom. "Kozičky, ale aj ovečky kamerúnske," informovala Andrea Klasová. Kvôli pandémii prišla zoo nielen o návštevníkov, ale aj o výraznú časť svojich príjmov. Vašich zvieracích miláčikov však môžete podporiť aj na diaľku a to tak, že si ich adoptujete. "Adoptovať sa môže čokoľvek za minimálne 20 eur na celý rok. Peniaze sú určené na kŕmne dávky pre zvieratá," uviedla Andrea Klasová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy