Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európska únia chce na internete chrániť každú členskú krajinu pred dezinformáciami rovnako. Pripravuje zásadné pravidlá
Zdielať na

Európska únia chce na internete chrániť každú členskú krajinu pred dezinformáciami rovnako. Pripravuje zásadné pravidlá

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Internet čakajú veľké zmeny. A podľa Bruselu za to môže neochota sociálnych sietí a vyhľadávačov efektívne bojovať so šírením dezinformácií. Najmenej zasahujú v malých krajinách ako je aj Slovensko, kedy sa častokrát nahlásenými príspevkami, či vyhrážkami smrťou ani len nezaoberajú. V takom Nemecku ich ale mažú a blokujú šírenie oveľa promptnejšie. Európsky parlament preto odobruje nové pravidlá, aby boli všetci rovnako chránení.

Brusel pripravuje historicky najzásadnejšie pravidlá o službách na internete aj keď používatelia si to síce sotva všimnú  “Aj keď sa to nepočúva dobre, som presvedčený, že hoaxy a klamstvá o Covide- 19 spôsobili smrť mnohým ľuďom. V žiadnom prípade nie som za reguláciu slobody médií, musíme však zabrániť šíreniu klamstiev, nenávisti, extrémizmu a dezinformácií,” konštatoval europoslanec Peter Pollák.

Čo je nezákonné a trestné offline - má byť nezákonné a trestné aj online. Lenže tieto pravidlá v online priestore neexistujú. “Dnes už aj tie veľké platformy, veľké firmy si musia uvedomiť, že jednoducho už nemôžu na tom len bezbreho zarábať a nechať tie následky na niekoho iného,” vyjadril sa poslanec europarlamentu Michal Šimečka. Jediný Slovák a zároveň europoslanec Bilčík, ktorý bude v novom výbore europarlamentu pripravovať pravidlá fungovania sociálnych sietí pripomína ich laxný prístup, ktorý mal v Amerike len nedávno fatálne dôsledky. “Keď nezasiahli v súvislosti s informáciami, ktoré sa šírili týždne o domnelom víťazstve Donalda Trumpa, tak to viedlo k strate ľudských životov v americkom kongrese,” reagoval Vladimír Bilčík. “Samozrejme, nie je riešením, aby sa tu vytvorili akési orwellovské inštitúcie, ktoré budú rozhodovať o tom, čo je pravda a čo nie je pravda,”  zdôraznila eurposlankyňa Miriam Lexmann. Aby sa jednoducho nestávalo, že užívatelia v málo používaných jazykoch ako je napríklad slovenčina budú chránení menej ako užívatelia zo západu. Prioritou je však nastaviť reguláciu tak, aby sa nezasahovalo do slobody slova. “Zbierať informácie, vyhodnotiť ich a potom prípadnú reguláciu našiť už na tieto znalosti a nestrieľať hneď od boku tvrdou reguláciou,” vysvetlil europoslanec Eugen Jurzyca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy