Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Čísla očami Biblie: Skrývajú zaujímavú symboliku, no politikov to netrápi
Zdielať na

Čísla očami Biblie: Skrývajú zaujímavú symboliku, no politikov to netrápi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kandidujúce strany vstúpili do boja o voliča už aj s vyžrebovanými číslami. Jednohlasne hovoria, že na čísle, s ktorým kandidujú, nezáleží. Niektoré strany sa môžu so svojimi spoliehať aj na vyššiu moc, ak v ňu veria. Majú totiž silnú biblickú symboliku.

"Nedávala by som číslam význam," uviedla líderka strany Demokrati Andrea Letanovská. Oslovené politické subjekty neriešia, s akým číslom kandidujú, keďže podľa nich to na výsledky volieb nemá vplyv. Júlové žrebovanie zobrali ako fakt. Je tu však ešte jeden rozmer. Niektoré čísla však môžu byť dôležité pre veriacich, skrývajú totiž silnú biblickú symboliku.

Symbolika čísla 3 lídra PS nepresvedčila

"Tretí deň je dôležitý na vystúpenie Boha na Sinaji, na tretí deň vystúpil Mojžiš,"  povedal Jozef Jančovič, dekan Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Toto číslo dostala strana Progresívne Slovensko. Jej líder Michal Šimečka v tom veľký význam nevidí. "To číslo nič neznamená, ale je pravda, že môže byť symbolické," uviedol.

Dvanásť je číslo Izraela, dvanásť synov Jakubových, dvanásť apoštolov, ale dvanásť je aj nebeská plnosť. Toto číslo dostala strana Sloboda a solidarita na čele Richardom Sulíkom. V čísle našiel symboliku, no nie celkom biblickú. "Ja som ateista. Neovládam tých apoštolov, ale je dvanásť mesiacov v roku. SaSka je na celý rok," povedal.

Dokonalá sedmička

Práve sedmička, číslo plnosti, pripadla zhluku viacerých strán, ktorá sa však v prieskumoch utápa pod hranicou zvoliteľnosti - Občianski demokrati Slovenska. "Je to číslo plnosti, pretože prvá správa o stvorení sveta hovorí o siedmom dni, ktorý je vrcholom stvorenia," tvrdí biblista Jančovič. "Samozrejme, tešíme sa tomu číslu, ale berieme to s rezervou," priznal kandidát strany a generál vo výslužbe Pavol Macko.

Číslo šesť je plná kontroverzie

A potom je tu šestka, ktorá je číslom človeka. Dostala ju Komunistická strana Slovenska. Podľa biblistu symbolizuje číslo 6 nedokonalosť stvorenia. "Práve preto je v tej 666 je to až trikrát zdôraznené. Odkazuje na limity a obmedzenosť šelmy a človeka. Tá šelma zohráva symbol istej politickej štruktúry, ktorá chce potlačiť to kresťanské v Knihe zjavenia," dodal.

Predseda strany Komunistickej strany Slovensko Jozef Hrdlička symboliku vážne neberie. "My si vážime naše tradičné aj kresťanské hodnoty. Určite nechceme ani nemáme záujem potláčať akékoľvek ľudské hodnoty, ani náboženské ani žiadne iné," uviedol.

Ani kresťania od čísel neočakávajú zázraky. "Nevnímame tie čísla magicky, že toto číslo by mi malo priniesť šťastie. Vždy je číslo odkazom na historickú alebo symbolickú udalosť," vysvetlil Jančovič. Čísla kandidátok zasa nie sú dôležité pre samotné strany. Čísla, ktoré ale vzídu z volieb už určite dôležité budú.

Pozrite si interaktívny graf aktuálnych preferencií politických strán: 

Súvisiace články