Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Súd obvineného advokáta Františka Poláka pustil. Stíhaný bude na slobode
Zdielať na

Súd obvineného advokáta Františka Poláka pustil. Stíhaný bude na slobode

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd v Pezinku v nedeľu 27. augusta rozhodoval o väzbe Černákovho advokáta Františka Poláka, ktorý je obvinený z korupcie. Rozhodol, že stíhaný bude na slobode. Prokurátor sa s rozhodnutím nestotožnil. Rozhodnutie teda nie je právoplatné. Sťažnosťou prokurátora sa bude zaoberať Najvyšší súd (NS) SR 6. septembra.

​Na Špecializovanom súde v Pezinku rozhodovali o väzbe Františka Poláka v kauze Corrumpere 1. Obvinený je z toho, že sa mal v minulosti dopustiť korupčnej trestnej činnosti. To v súvislosti s vybavovaním prepustenia väzobne stíhaných osôb, ktoré boli vzaté do väzby v rámci policajnej akcie známej pod krycím názvom „MÉDIA“.

Stíhaný bude na slobode

Prokurátor pre obvineného žiadal preventívnu väzbu, aby nepokračoval v korupčnej trestnej činnosti, no súd mu nevyhovel. O prípade rozhoduje sudkyňa Pamela Záleská. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal sťažnosť voči rozhodnutiu súdu. František Polák povedal, že je nevinný, o žiadnej korupcii, ktorá sa má pohybovať v státisícoch eur, nevie. Po prvý raz vraj čítal spis až na súde. "Ja tie kauzy ani nepoznám, ja neviem, čo to je," uviedol. 

Čelí viacerým obvineniam

​​​Spolu s Ľubomírom A. a Ľubomírom T. čelí František P. aj obžalobe z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania.

Čelí aj obvineniu z extrémizmu. V roku 2019 bola vykonaná akcia Plukovník, pri ktorej bo zadržaný za publikovanie fotografií v nacistickej uniforme. V rámci domovej prehliadky mu bola zadržaná spolu s ďalšími extrémistickými predmetmi. "Teším sa, teším sa na výsledok, asi tak vám môžem povedať. Zatiaľ som v pozícii, že som obvinený každú chvíľu, trikrát vzatý do väzby. Chcem už mať trošku pokoj. Nechcem dávať zámienku, aby ma niekto štvrtý raz bral do väzby, ja sa vyjadrím kompletne, až sa všetky veci ukončia," povedal Polák na záver. O tom, či bude František Pollák stíhaný väzobne alebo na slobode bude najbližšie rozhodovať NS SR. Prokurátor voči rozhodnutiu súdu totiž podal sťažnosť.

NAKA Polaka zadržala v piatok 25. augusta

Súvisiace články

Najčítanejšie správy