Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Generálny prokurátor sa pustí do prípadu samovraždy Böhma. Chce dôvody, prečo mal pri sebe zbraň
Zdielať na

Generálny prokurátor sa pustí do prípadu samovraždy Böhma. Chce dôvody, prečo mal pri sebe zbraň

BRATISLAVA / Smrť kľúčového svedka Františka Böhma, ktorý údajne vo veľkom uplácal policajných funkcionárov, vyvoláva mnohé otázniky. Generálneho prokurátora dalo do pozoru to, že sa zastrelil legálne držanou zbraňou, ktorú mu napriek obvineniu polícia nezaistila. Bude sa tým zaoberať policajná inšpekcia aj nový Špeciálny prokurátor Lipšic.

Po samovražednom čine bývalého elitného príslušníka SIS, Františka Böhma zareagoval generálny prokurátor Maroš Žilinka. Podľa jeho názoru by vplyvní obvinení nemali mať legálne zbrane a chce sa pýtať prečo vyšetrovateľ nezasiahol.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nariadil krajskému prokurátorovi v Bratislave zabezpečiť, aby vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR dôsledne objasnil dôvody, pre ktoré príslušníci Národnej kriminálnej agentúry nezaistili strelné zbrane obvinenému Františkovi Böhmovi. Ako ďalej Informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová, prokurátor má tiež posúdiť, či takým konaním nebol spáchaný trestný čin.
V súvislosti s dobrovoľným odchodom Františka Böhma na druhý svet si tak posvieti na vyšetrovateľov NAKA.

Podľa zistení nášho webového portálu sa v prípade pokusu zabrániť spáchať samovraždu manželkou Františka Böhma vynárajú otázky.  Manželka mala utrpieť strelné poranenie od chrbta. Má prestrelené rebrá a zásah smeroval na manželku zozadu.

"Vo veci smrti Františka Böhma sa Úrad inšpekčnej služby bude v trestnom konaní zaoberať možným porušením povinností príslušníkov PZ v súvislosti so zbraňou, ktorou bol František Böhm usmrtený," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese.

"Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje za neprípustné, aby osoby obvinené zo závažnej organizovanej trestnej činnosti boli držiteľmi strelných zbraní," uviedla hovorkyňa generálneho prokurátora. Dodala, že Žilinka v tejto súvislosti požiada aj špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, aby preskúmal správnosť a zákonnosť postupu dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Prakticky tak môže ísť o prvý prípad nového špeciálneho prokurátora.

K pokynu sa vyjadril aj policajný prezident Peter Kovařík. Ten sa bližšie k prípadu nechce vyjadrovať, kým vyšetrovanie nebude ukončené a nariadil prezidiálnu kontrolu. Pochybenie zo strany vyšetrovateľa priamo nevylúčil. "Nariadil som v danej veci prezidiálnu kontrolu. Okrem toho už vec preveruje Úrad inšpekčnej služby, nebudem sa preto bližšie vyjadrovať, pokým nebude vyšetrovanie ukončené. Keď bude záver, že došlo k pochybeniu zo strany vyšetrovateľa, potom rozhodne jeho nadriadený o ďalšom postupe,"  informovala v stanovisku Peter Kovařík.

Bývalý SISkár Böhm ukončil svoj život v piatok večer v dome v Plaveckom Štvrtku. Predtým postrelil manželku. Patril k skupine kajúcnikov, ktorí sa rozhodli spolupracovať s vyšetrovateľmi. Na úplatkoch mal vyplatiť viac ako tri milióny eur.

Podľa informácií TV JOJ sa manželia v obývačke pred tragédiou hádali. Böhm bol údajne pod vplyvom alkoholu a chcel sa kvôli jeho ťažkému obdobiu zastreliť.

Böhm mal mať počas väzby samovražedné sklony, v legálnej držbe niekoľko zbraní

Böhm mal podľa medializovaných informácií v legálnej držbe viacero zbraní. Otázkou preto ostáva, prečo mu ich policajti nezhabali. Podľa rektorky Policajnej akadémie pri ekonomickej trestnej činnosti nie je zvykom zaisťovať zbrane.

"Trestný poriadok nerieši tento postup, čiže môžme povedať, že v podstate nebol porušený zákon. Napríklad zákon o zbraní a strelive, nie je nikde striktne napísané, že musí polícia postupovať tak, aby pri vznesení obvinenia alebo pri prepustení z väzby postupovala tak, že bude zaistená," uviedla Tatiana Kurilovská.

Böhma prepustili z väzby v decembri, keď sa rozhodol spolupracovať s vyšetrovateľmi. Podľa informácií TV JOJ bol počas pobytu za mrežami aj na psychiatrii trenčianskej väzenskej nemocnice pre samovražedné sklony, čo podľa rektorky ale mení situáciu. A zaistenie zbraní je na vyhodnotení vyšetrovateľa.

"Bolo potrebné sa na to pozrieť, aby sa eliminovali všetky skutočnosti, ktoré by mohli viesť k samoublíženiu," dodáva Kurilovská.


Bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok nechcel špekulovať nad príčinami jeho rozhodnutia, avšak podotkol, že už platí zákon o prepadnutí majetku. "Pokiaľ si je niekto vedomý, že bude trpieť aj jeho rodina, tak určite je možné takúto variantu pripustiť," povedal Vačok.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy