Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hľadá sa ten pravý: V najbližších dňoch majú poslanci parlamentu rozhodnúť, kto povedie Generálnu prokuratúru
Zdielať na

Hľadá sa ten pravý: V najbližších dňoch majú poslanci parlamentu rozhodnúť, kto povedie Generálnu prokuratúru

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V tieni pandémie sa odohráva jedna z najdôležitejších udalostí slovenskej spoločnosti - očista polície, súdov a prokuratúry. A práve v najbližších dňoch majú poslanci parlamentu rozhodnúť, kto povedie Generálnu prokuratúru, jeden z najmocnejších postov v štáte.

Koalícia s možnou dohodou na spoločného kandidáta čaká na ukončenie ich verejného vypočutia. Záujemcovia doposiaľ museli čeliť najmä otázkam, ako to mohlo zájsť až tak ďaleko."Je pre mňa doslova zdrvujúce zistenie z mojej praxe, že až vražda dvoch mladých ľudí odhalila stav súdnictva, prokuratúry a polície," hovorí kandidát na verejného prokurátora Jozef Čentéš. 

"Naozaj prokurátori sa javia, ako zbabelci, ktorí sa nedokážu ohlásiť a bojovať," hovorí kandidát na generálneho prokurátora Ján Hrivnák. "Problém je v tom, aby sa to už neopakovalo v budúcnosti," tvrdí sudca a kandidát na generálneho prokurátora Juraj Kliment.

Medzi siedmimi kandidátmi na generálneho prokurátora sú zväčša ľudia, ktorí sú verejnosti dobre známi. Či už ide o prokurátora Tomáša Honza, ktorý sa venuje extrémizmu, Jozefa Čénteša, ktorého napriek zákonnému zvoleniu odmietol po konci Dobroslava Trnku vymenovať vtedajší prezident alebo jediného ne-prokurátora sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta. Vypočutie majú za sebou aj Rastislav Remeta a Ján Hrivnák.


"Tam sú aj 60-roční ľudia, ktorí poviem to tak zvláštne, čakajú na svoju príležitosť, sú potláčaní," hovorí kandidát na generálneho prokurátora Tomáš Honz. Grilovačka pred poslancami Ústavnoprávneho výboru čaká ešte v pondelok Jána Šantu, ktorý dostal do väzby Mariána Kočnera za kauzu zmenky a Maroša Žilinku, ktorého smrť si mal Kočner objednať.

Aj keď zatiaľ nie je jasné, ktorý z kandidátov napokon a či vôbec v parlamente uspeje, najdôležitejšie je podľa zainteresovaných, aby to nebola len múdra sova, ale aj človek, ktorý nezatvára oči, nebodaj so s zvráteným systémom nespolupracuje."Som bol tiež zhrozený, lebo som sedel tiež na tom kresle oproti, kde som mohol byť tiež snímaný, že čo sa tam dialo," hovorí kandidát na generálneho prokurátora Rastislav Remeta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy