Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kotleba je opäť pred súdom, namieta zaujatosť sudkyne
Zdielať na

Kotleba je opäť pred súdom, namieta zaujatosť sudkyne

Google News Button Sledovať správy

PEZINOK / Predseda ĽSNS Marián Kotleba je opäť pred súdom. V Pezinku ho súdia pre kontroverzné darovacie šeky. Celý proces od začiatku sleduje Samuel Migaľ, s ktorým sa spájame naživo.

Predseda ĽSNS opäť namietal zaujatosť sudkyne

Marian Kotleba v pondelok na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v kauze kontroverzných šekov opätovne namietol zaujatosť samosudkyne Ruženy Sabovej. Dôvodom je podľa neho podnet, ktorý sudkyňa adresovala na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA).

Podľa Mariana Kotlebu sa podnet týkal videa, ktoré o jeho súdnom procese zverejnil „amatérsky youtuber“. Podľa predsedu ĽSNS podanie podnetu zo strany sudkyne znamená, že sleduje pokrývanie súdneho procesu v médiách a môže tak byť ovplyvnená. „Týmto samosudkyňa koná v môj neprospech,“ povedal obžalovaný. Zároveň avizoval podanie trestného oznámenia pre zasahovanie nezávislosti súdu. Podľa neho sa tohto skutku dopustil príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorý sudkyňu na video upozornil.

Sabová však v tejto súvislosti uviedla, že o námietke konať nebude, keďže nespĺňa procesné náležitosti.

Extrémistická symbolika nebola na šekoch predsedu ĽSNS náhodou, tvrdí prokurátor

Znalecké posudky, odborné vyjadrenia, ako aj výpovede svedkov dokazujú, že suma 1 488 eur, ktorú orgány činné v trestnom konaní považujú za „extrémistickú“, nebola na šekoch odovzdávaných predsedom politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marianom Kotlebom na podujatí v roku 2017 náhodne. Vo svojej záverečnej reči to dnes na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku povedal prokurátor Úradu špeciálne prokuratúry Tomáš Honz.

Honz zároveň zopakoval tvrdenie obžaloby, že číslo 14 v sume 1 488 predstavuje vetu: „We must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav „Heil Hitler“, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede. 

Dokazovanie podľa Honza preukázalo neonacistický charakter strany ĽSNS, pričom, ako uviedol, pre neonacistov je charakteristické, že sa snažia maskovať. „Vysielajú ale signály, že sa svojej viere nespreneverili,“ povedal. Zároveň doplnil, že skutok, ktorého sa obžalovaný dopustil, je možné na základe vykonaného dokazovania kvalifikovať ako trestný čin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Pôvodne sa v obžalobe uvádzal skutok prejavenia sympatie k takémuto hnutiu, za ktorý je nižšia trestná sadzba. Prokurátor preto obžalovanému navrhol trest v dolnej hranici trestnej sadzby, ktorá v tomto prípade predstavuje štyri až osem rokov väzenia.

Obhajca Mariana Kotlebu, Tomáš Rosina v tejto súvislosti povedal, že prokuratúra účelovo rozdeľuje sumu 1 488 na 14 a 88. „Ide o účelné a manipulatívne zasahovanie do priebehu udalosti,“ povedal. Zároveň spochybnil nestrannosť predvolaných znalcov a historikov, ktorí k prípadu vypracovávali odborné vyjadrenia, predovšetkým autora knihy Fašizmus Jakuba Drábika.

Žalovaný skutok sa podľa Rosinu nestal tak, ako je uvedené v obžalobe a aj keby sa stal, nie je trestným činom. Preto navrhol Mariana Kotlebu oslobodiť spod obžaloby. "Neboli preukázané sympatie k rasistickej a neonacistickej ideológii," zdôraznil. Samotný obžalovaný by svoju záverečnú reč mal predniesť 12. októbra.

Šéfa ĽSNS v minulosti odsúdili za dopravnú nehodu

Predsedu politickej strany Kotlebovci - ĽSNS Mariana Kotlebu v minulosti odsúdili za ublíženie na zdraví z nedbanlivosti. Vyplýva to z odpisu z registra trestov, ktorý si Špecializovaný trestný súd (ŠTS) vyžiadal v rámci prejednávania kauzy šekov s údajnou extrémistickou symbolikou. Rozsudok Okresného súdu v Banskej Bystrici z roku 2010 súvisí s dopravnou nehodou, za ktorú súd uložil Marianovi Kotlebovi peňažný trest, ktorý aj zaplatil. Preto sa na neho hľadí ako na netrestaného.

Obžalovaný k veci uviedol, že druhým účastníkom nehody bol vtedy policajný funkcionár z Banskej Bystrice a nehoda mala viaceré „zvláštne okolnosti“, keďže druhý účastník pôvodne nebol zranený, no po príchode jeho nadriadeného ho nakoniec odviezla sanitka. Proti verdiktu súdu sa nakoniec na odporúčanie sudcu neodvolal. „Dnes by som postupoval inak,“ povedal.

Súd v pondelok na pojednávaní tiež oboznámil viacero listinných dôkazov, napríklad odsudzujúci rozsudok voči poslancovi Milanovi Mazurekovi (ĽSNS), kandidátnu listinu, stanovy a volebný program ĽSNS alebo verdikt Okresného súdu Bratislava II z roku 2018. V danom rozsudku súd zamietol žalobu súčasného poslanca ĽSNS Ondreja Ďuricu na vydavateľstvo Ringier pre článok, v ktorom bol označený ako neonacista. Súd však skonštatoval, že takéto označenie ako hodnotiaci úsudok v jeho prípade obstojí. Obžalovaný veľkú časť vykonaných dôkazov kritizoval s tým, že s jeho prípadom nemajú nič spoločné.

Naposledy sme v relácii Na hrane privítali Milana Krajniaka a Erika Tomáša. Celú časť si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články