Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd predĺžil väzbu Monike Jankovskej. Neurobil tak ale v prípade sudkyne Cvikovej
Zdielať na

Súd predĺžil väzbu Monike Jankovskej. Neurobil tak ale v prípade sudkyne Cvikovej

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v pondelok rozhodoval o predĺžení väzby pre Moniku Jankovskú a ďalších dvoch sudcov. Bývalá štátna tajomníčka zároveň drží už týždeň protestnú hladovku.

Rušných 6 hodín má za sebou Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici, ktorý v pondelok rozhodoval o predĺžení väzby dvoch sudcov a bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej.

Trojica zadržaná počas policajnej akcie Búrka čelí obvineniam z korupcie. Väzba im končí v októbri, a preto prokurátor požiadal o predĺženie. Na súd prišla aj Monika Jankovská, ktorá už vyše týždňa drží protestnú hladovku. Podľa jej obhajcu to zvláda v rámci možností zatiaľ dobre. "Zatiaľ jej stav nevyžaduje hospitalizáciu, je to samozrejme ťažké a treba si uvedomiť, že to musí vyžadovať výraznú vnútornú silu," vyjadril sa advokát Peter Erdös. 

Špecializovaný trestný súd rovnako predĺžil väzbu aj sudcovi Richardovi Molnárovi. Nepomohlo ani to, že sa zaňho prišla prihovoriť jeho manželka a kňaz z Bratislavy. Krátko po 16:00 hodine sudca rozhodol a väzbu v prípade Moniky Jankovskej predĺžil do marca 2021. Rovnako urobil v prípade Richarda Molnára, ktorému väzbu predĺžil o 5 mesiacov. Sudkyni Denise Cvikovej naopak väzbu nepredĺžil. Prokurátor proti tomu podal sťažnosť, v prípade Jankovskej a Molnára podali sťažnosť obhajcovia. Rozhodovať tak o ďalšom osude bude Najvyšší súd SR.

Jankovskú a Cvikovú zadržali v marci spolu s ďalšími sudcami počas policajnej akcie Búrka pre podozrenia z korupcie. Národná kriminálna agentúra v tejto kauze obvinila 18 osôb a z nich 13 sudcov, pričom niektorí sú stíhaní na slobode, iní väzobne.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy