Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poslanca z OĽaNO chceli odvolať vlastní kolegovia. Dôvodom bol návrh o sprísnení zákona o interrupciách
Zdielať na

Poslanca z OĽaNO chceli odvolať vlastní kolegovia. Dôvodom bol návrh o sprísnení zákona o interrupciách

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Klub OĽaNO nateraz neopustí žiaden poslanec. Aj keď niektorí poslanci žiadali odchod vlastného kolegu, poslanca Martina Čepčeka. Dôvodom je zákon na sprísnenie interrupcií, ktorý bez dohody v klube a v koalícii predložil do parlamentu. Koaličný návrh interrupčného zákona je pritom bodom na aktuálnej schôdzi. Na dohodu s liberálmi to však v koalícii zatiaľ nevyzerá.

Téma interrupcií v koalícii bude zrejme povestným červeným súknom. Práve pre hlasovanie s kotlebovcami na túto tému padli prvé slová o porušení koaličnej zmluvy. "Nemyslím si, že to bolo porušenie koaličnej zmluvy, ale napriek tomu sme o tom hovorili a dohodli sa. Nakoniec mám pocit, že to bolo aj uznesenie koaličnej rady, ako budeme do budúcna v takýchto prípadoch hlasovať," vyjadrila sa Anna Záborská, poslankyňa NR SR (OĽaNO). "Musia si na tieto veci dávať väčší pozor do budúcna, ale si myslím, že sme rozumní ľudia a vieme spolupracovať," povedal Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO.


Medzičasom v parlamente prvým čítaním prešiel koaličný návrh zmien interrupčného zákona. Napriek tomu sa koncom leta v podateľni ocitol návrh poslanca OĽaNO Čepčeka, ktorý sa chcel vydať striktnou poľskou cestou. A tu opäť zazneli slová o nedodržaní koaličných dohôd. Okrem toho poslanec nedodržal ani potrebné lehoty pri predložení zákona.


"Tento návrh nezaradím na rokovanie, a tým pádom sme tento problém vyriešili," skonštatoval predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). "Áno, jeden individuálny poslanec nášho klubu si myslí, že pôjde s bubnom na zajace," povedal premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Poslanca si tak na koberček pozvali kolegovia z poslaneckého klubu a vraj padali i slová o vylúčení. Po rokovaní poslancov ale nakoniec z klubu neodchádza nikto. "Ostávam v klube a neodchádzam ani ja nikam," povedal Martin Čepček, poslanec NR SR OĽaNO.

Na druhej strane otázka, či sporný zákon nepredloží po uplynutí pol ročnej lehoty opäť, nie je definitívne vyriešená aj napriek žltej karte, ktorú mal poslanec v klube dostať. "On ale nepotvrdil, že ten zákon stiahne. Budeme o tom debatovať teda o pol roka," povedal Šipoš. "Zákon, ktorý predkladá pani Záborská tak ho podporím, nemám s tým problém, ale na druhej strane si treba povedať, že tie nenarodené deti, ktoré sú roztrhané zaživa...," vyjadril sa Čepček.


Téma interrupcií bude zrejme kameňom úrazu v koalícii celé 4 roky. Stále nie je ani dohoda na koaličnom zákone, a zrejme definitívne sa rozhodne v pondelok na koaličnej rade




























Súvisiace články

Najčítanejšie správy