Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sulík odštartoval debatu o odluke cirkvi od štátu. Zatiaľ téma nie je na stole, odkazuje Matovič
Zdielať na

Sulík odštartoval debatu o odluke cirkvi od štátu. Zatiaľ téma nie je na stole, odkazuje Matovič

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Kým konzervatívne krídlo koalície zmenilo interupčné zákony, to liberálne prichádza s ďalším evergreenom. Tlačovou správou chce SaS odštartovať debatu o odluke cirkvi od štátu. Premiér Matovič cez sociálnu sieť jasne odkázal, čo si o takomto spôsobe myslí a v stredu ráno o tom diskutoval s ministrom Sulíkom.

Katolícka cirkev nevidí dôvod nanovo otvárať otázku financovania cirkví. Povedal to hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara v súvislosti s iniciatívou vládnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) otvoriť diskusiu o odluke cirkví od štátu. Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku sa vyjadrila, že zatiaľ nevie, akú predstavu o odluke SaS má. Podľa politického analytika Jána Baránka návrh SaS nemá šancu na úspech, pretože odluke bráni Vatikánska zmluva a v koalícii nevidí vôľu riešiť tento problém, „lebo to problém nie je“.

Premiér Igor Matovič Matovič (OĽaNO) v stredu označil otvorenie diskusie o odluke cirkví od štátu za „nešťastný pokus“. Nevylúčil, že do budúcnosti sa môže diskusia otvoriť „inteligentným spôsobom“ Premiér v utorok 18. augusta označil návrh SaS za prvoplánový marketing. Líder SaS Richard Sulík v súvislosti s vyjadreniami Matoviča povedal, že má s ním „kvalitný, pracovný, konštruktívny“ vzťah. Doplnil, že o odluke sa budú rozprávať na koaličnej rade a keď „dozrie doba“, budú o tom informovať.

Podľa analytika Baránka chce SaS odluku a zároveň hovorí, že sakrálne pamiatky by ďalej financoval štát. „Vznikol by tým chaos, lebo to nie je celková odluka. Tá by sa mala vzťahovať aj na sakrálne pamiatky, na ktoré cirkev nemá peniaze a začali by preto upadať. SaS chce ísť do čiastočnej odluky, čo vyzerá, ako by to chceli robiť na truc cirkvi,“ mienil Baránek. Podľa neho chce SaS získať politické body. „Na prvý pohľad je to veľmi populárne, lebo dnes je katolícka cirkev ostrakizovaná z každej strany,“ doplnil analytik.

Príspevok štátu na činnosť registrovaných cirkví a náboženských spoločnosti je v tomto roku podľa údajov rezortu kultúry 51 697 671 eur. Napríklad najpočetnejšia rímskokatolícka cirkev dostane 34 538 722 eur. Evanjelická cirkev augsburského vyznania získa 5 174 749 eur, gréckokatolícka cirkev 5 106 921 eur.

Odluku cirkví od štátu označil premiér za prvoplánový marketing SaS

Zámer presadiť odluku cirkví od štátu, za ktorým je strana Sloboda a solidarita (SaS), považuje premiér Igor Matovič (OĽaNO) za prvoplánový marketing. Podľa premiéra ide o mimoriadne citlivú otázku, pri ktorej by sa mali akékoľvek zmeny robiť až po poctivej celospoločenskej diskusii.

„Spôsob, kedy SaS akúkoľvek cirkev (ako spoločenstvo veriacich), vyhlási najprv de facto za príživníkov, je najhorší možný spôsob ako poctivú diskusiu začať ... až mám pocit, že ani nejde o odluku samotnú, ale prvoplánový marketing využívajúci najprízemnejšie pudy,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Premiér uviedol, že si uvedomuje historickú úlohu cirkví pri šírení vzdelanosti, kultúry či písma. Rovnako si mimoriadne váži milióny hodín obetavej práce členov cirkví pre dobro ľudí v núdzi. „Nedovolím preto, aby diskusiu na túto tému viedol niekto, pre koho svet začína a končí v jeho peňaženke. Vážim si liberálne zmýšľajúcich ľudí v našom poslaneckom klube, ktorí na túto tému diskutujú aj s predstaviteľmi cirkví bez prízemných emócií. Len to je cesta k poznaniu, že veriaci ako aj neveriaci sa vzájomne potrebujeme ... lebo sme jedno. Jedno Slovensko,“ napísal premiér.

SaS na sociálnej sieti informovala, že nastal čas na debatu o reforme financovania cirkví, ktoré by malo byť dobrovoľné. „V SaS sme presvedčení, že každý sa dokáže rozhodnúť slobodne, či zo svojich daní cirkev podporí, alebo nie. Takouto zmenou by sme v rozpočte ušetrili 52 miliónov eur,“ tvrdí SaS. Ako ďalej povedala, uznáva význam náboženstva a cirkví v morálno-etických otázkach, ako aj v oblastiach týkajúcich sa rôznych verejnoprospešných aktivít, avšak je na mieste začať celospoločenskú debatu, či by sa tieto peniaze nedali využiť lepšie. SaS doplnila, že nehovorí o zrušení finančnej podpory pre sakrálne pamiatky, ktoré sú dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva.

Nie je dôvod niečo meniť, hovorí Hlas – SD o odluke cirkví od štátu

Strana Hlas – sociálna demokracia expremiéra Petra Pellegriniho považuje súčasný stav postavenia a financovania cirkví za vyvážený a nie je dôvod niečo na ňom meniť. Informovala o tom hovorkyňa strany Hlas – sociálna demokracia Patrícia Medveď Macíková v súvislosti so zámerom strany Sloboda a Solidarita (SaS) presadiť odluku cirkvi od štátu.

„Strana SaS a jej líder Richard Sulík by sa mali v prvom rade sústrediť na to, ako pomôcť slovenskej ekonomike a ľuďom, aby nestratili zamestnanie a sociálne istoty. V tejto oblasti vládna koalícia zjavne zlyháva a preto nastoľuje témy, ktoré majú odvrátiť pozornosť verejnosti od jej koaličných káuz a neschopnosti riadiť štát,“ uviedla strana Hlas – sociálna demokracia.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) označil návrh SaS za prvoplánový marketing. „Spôsob, kedy SaS akúkoľvek cirkev (ako spoločenstvo veriacich), vyhlási najprv de facto za príživníkov, je najhorší možný spôsob ako poctivú diskusiu začať ... až mám pocit, že ani nejde o odluku samotnú, ale prvoplánový marketing využívajúci najprízemnejšie pudy,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Za vlády Smeru-SD sa špinavosti nerobili, tvrdí Fico. Chce odvolanie ministra Hegera pre zmluvy s právnikom Miškovičom. Viac už povie Dárius Haraksin

Súvisiace články