Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Branislav Gröhling: Teraz by som tú prácu napísal inak, ale to sa neobhajujem
Zdielať na

Branislav Gröhling: Teraz by som tú prácu napísal inak, ale to sa neobhajujem

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aby som zhrnul genézu, moja diplomová práca je spred 11 rokov, nadväzuje na bakalársku. Vtedy smernica dovoľovala, aby diplomová práca nadväzovala na bakalársku , a to bol aj môj prípad, preto tá zhoda. Nemali sme žiadne limity ohľadom percentuálnej zhody.

"Po niekoľkých rokoch som si prácu pozrel a samozrejme, že by som ju teraz napísal inak, to sa nechcem obhajovať. Mám za sebou 10 semestrov, samozrejme som nejaké skúšky opakoval. Nebudem tvrdiť, že tá práca je hviezdna, ale nepovažujem za správne, aby sme práce posudzovalo podľa podmienok, ktoré sú momentálne nastavené. Keďže som chcel predísť pochybnostiam, som požiadal svoju VŠ, aby preveria moju prácu a v pondelok nastali nezrovnalosti ohľadom zverejnenia. Nedala sa preveriť v našom systéme, tak som požiadal českých kolegov, aby to urobili. Výsledok bol 31 percent. Jedenásť rokov visela na internete, hoci nemala. Preto univerzita jedným klikom prácu skryla. Ale v knižnici je dostupná, môžete si ju pozrieť. Mojím cieľom je, aby som túto situáciu vecne priblížil v rámci súčasného obdobia. Chcem sa pozerať do budúcna," povedal minister školstva. 

Niekoľkokrát zopakoval, že titul nedostal podvodom. 

Gröhling nateraz zostáva vo funkcii šéfa rezortu. Ako uviedol na tlačovej konferencii, zároveň sa bude uchádzať o dôveru školskej obce a všetkých ľudí, ktorým záleží na budúcnosti školstva. Zdôraznil, že nie je "prikovaný k stoličke“.

"Aby sme nezabudli: Vysokoškolské štúdium sa nedá posudzovať podľa jednej záverečnej práce. Je to celých 3/5/6 rokov štúdia. Je za tým množstvo skúšok (my sme mali aj také, kde sme museli naspamäť poznať Ústavu s bodkami aj čiarkami), seminárnych prác, absolvovaných 5 rokov štúdia, 10 semestrov, štátnice, práca a aj jej úspešná obhajoba," napísal na sociálnej sieti pred týždňom minister. 
"A keď už sa teda má preverovať pol Slovenska, preveril som si aj seba. Pozrel som si svoju prácu z roku 2009. Je z oblasti práva, nadväzovala na bakalárku, naštudoval som si x zdrojov, citoval, konzultoval som ju so školiteľom, prerábal, dostal som kladné posudky (a samozrejme aj kritiku) a obhájil som ju pred komisiou. Dal som si ju do systému a zhodu som mal 31 %. Aj podľa dnešných pravidiel je to pre oblasť práva v poriadku. Percento zhody v práci je orientačné a nemusí ešte znamenať nič. Práce s originálnym vedeckým výskumom majú percento nízke. Práce, ktoré odkazujú na existujúce texty, spracúvajú ich a interpretujú, majú percento vyššie. Je úlohou školiteľa, oponenta a školy sledovať celkovú prácu študenta počas 5 rokov a dohliadať na to, aby ju vypracoval sám," dopísal na internete. 
Pozrite si tlačovú besedu ministra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy