Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V parlamente bolo poriadne rušno. Poslanci rokovali o zákone voľby GP a zákaze nedeľného predaja
Zdielať na

V parlamente bolo poriadne rušno. Poslanci rokovali o zákone voľby GP a zákaze nedeľného predaja

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rokovanie poslancov NR SR už tradične pokračovalo. Rokovací program bol nabitý, no tentoraz ho poznačili aj pnutia na politickej scéne. Poslanci riešili napríklad zákaz maloobchodného predaja v nedeľu, či rokovali o zmene voľby generálneho prokurátora. No a zákon týkajúci si voľby prokurátora sa posunul do 2. čítania. V Národnej rade ale bolo aj poriadne rušno.

Návrh na zákaz nedeľné predaja maloobchodov je z dielne Kotlebovej ĽSNS. Podľa jeho znenia by počas nedieľ nebolo možné nariadiť prácu zamestnancom v maloobchode, poslanci Národnej rady ho ale neposunuli do druhého čítania. Výnimku zo zákazu nedeľného predaja mali mať napríklad čerpacie stanice, lekárne, predajne na letiskách, predajne suvenírov či cestovných lístkov. Za posunutie do druhého čítania hlasovalo 35 poslancov, proti bolo 24 zákonodarcov, 11 poslanci sa zdržali hlasovania a 59 poslancov nehlasovalo. Zákazom nedeľného predaja sa však bude parlament opäť zaoberať na júlovej schôdzi, kam sa presunul obdobný návrh novely Zákonníka práce od poslancov Jána Podmanického (nezaradený) a Mariána Kéryho (Smer-SD). "Tento bod programu presúvame z dôvodu vytvorenia časového priestoru na rokovanie s ďalšími poslancami o možnosti podpory tohto návrhu zákona," ozrejmil presunutie v pléne NR SR minulý týždeň Ján Podmanický.

Zákaz nedeľného predaja je pre stranu Sloboda a Solidarita neprípustný. Podľa liberálov ide proti zdravému rozumu a proti zamestnanosti a je založený na ideológii.  

Voľba generálneho prokurátora

Novelu zákona o prokuratúre, ktorá upravuje spôsob voľby generálneho prokurátora, posunuli do druhého čítania. Rozhodlo o tom 87 poslancov parlamentu zo 131 prítomných. Cieľom novely zákona, ktorú do pléna predložili koaliční poslanci Juraj Šeliga (Za ľudí), Alojz Baránik (SaS), Ondrej Dostál (SaS), Milan Vetrák (OĽaNO) a Petra Hajšelová (Sme rodina) je, aby sa o funkciu generálneho prokurátora mohli uchádzať aj osoby, ktoré nie sú prokurátormi. Doteraz sa o túto funkciu mohli uchádzať len prokurátori.

Poslanci tiež navrhujú rozšíriť okruh navrhovateľov kandidátov do funkcie. Podľa aktuálne platnej legislatívy môžu návrhy predkladať výlučne poslanci parlamentu. Po novom by tak mohli urobiť aj minister spravodlivosti, Rada prokurátorov SR, verejný ochranca práv, profesijné organizácie právnikov či vedecké inštitúcie pôsobiace v oblasti práva. Voľba generálneho prokurátora by mala byť v parlamente verejná. 

Novelu kritizujú predovšetkým poslanci parlamentných opozičných strán Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) a Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Peter Pellegrini (Smer-SD) označil novelu zákona ako „Lex Lipšic“ a považuje ju za snahu o spolitizovanie prokuratúry.  

Zákaz predaja osobných ochranných prostriedkov uvoľnený 

Zákaz predaja osobných ochranných prostriedkov sa čiastočne uvoľní, dôvodom je ich lepšia dostupnosť. Vyplýva to zo zákona o novelizácii zákonov k mimoriadnym opatreniam súvisiacim so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby Covid-19, ktorý v utorok schválil parlament. S filtračnými tvárovými polmaskami FFP2 bez vydychovacieho ventilu sa tak už bude môcť obchodovať. "Táto úprava má tiež za cieľ predísť hospodárskym škodám podnikateľov, ktorí disponujú veľkými množstvami týchto ochranných prostriedkov bez možnosti ich predaja," uvádza v materiáli rezort zdravotníctva. Za schválenie zákona hlasovalo 97 poslancov, jeden zákonodarca bol proti a 34 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Ako minulý týždeň v piatok v pléne uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, úprava má tiež pomôcť pacientom, ktorým by od 1. júla neúnosne stúpli doplatky za niektoré lieky. Mohlo by podľa neho ísť aj o doplatky v sume viac ako 50 eur. "Počas pandemickej situácie nebolo možné týchto pacientov prestavovať na lacnejšiu liečbu," uviedol. Dodal, že vzhľadom na to, že špecialisti do veľkej miery odkladali rôzne vyšetrenia, je dôležité priorizovať pacientov. Je podľa neho dôležité posunúť toto ustanovenie až do obdobia troch mesiacov po skončení pandemickej situácie.

Potýčka v parlamente

V bufete národnej rady došlo k incidentu medzi poslancom Smeru Ľubošom Blahom a poslancom OĽaNO Jozefom Pročkom.

"Bol fyzicky násilný. Začal ma škrtiť. Začal mnou lomcovať. Samozrejme, bol z toho konflikt. Ja som sa ho ani nedotkol, lebo násilie nie je to, čomu by som fandil," opísal situáciu Blaha. Podľa jeho slov sa Pročko neodvážil pokračovať, pretože bol na mieste čašník. "Ja som kričal na čašníka, že pán čašník vidíte to? A on potom prestal, lebo pochopil, že by bol stíhaný, čo aj bude," dodal Blaha. 

Pročko napadnutie Blahu odmieta. Pročko mu povedal, že si neželá, aby mu Blaha tykal. "Na čo mi povedal, že ty opica smradľavá, tebe budem tykať, kedy ja chcem. Odišiel som od neho preč," uviedol Pročko. 

Najčítanejšie správy