Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Voľba generálneho prokurátora sa blíži. Časť koalície žiada nové pravidlá pre kandidatúru
Zdielať na

Voľba generálneho prokurátora sa blíži. Časť koalície žiada nové pravidlá pre kandidatúru

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Skupina koaličných zákonodarcov chce cez poslanecký návrh zmeniť pravidlá voľby Generálneho prokurátora. Má byť verejná a do podmienok výberu sa má dostať aj morálna integrita kandidáta. Zároveň sa rozširujú možnosti, kto môže kandidáta navrhovať a kto vlastne môže kandidovať. Prokurátori, ani ministerka spravodlivosti však nesúhlasia s tým, že o tento post sa môžu uchádzať aj neprokurátori.

"Pre mňa je nemysliteľné, aby generálny prokurátor skončil ako figúrka mafiánov," vyjadrila sa Petra Hajšelová, poslankyňa NR SR za Sme rodina. Aj neslávne môže skončiť príbeh jedného generálneho prokurátora.

Koaliční poslanci tvrdia, že jednou z kľúčových úloh vlády je práve voľba nového generálneho prokurátora. Dobroslav Trnka nastavil zrkadlo slovenskej prokuratúre, pričom už jeho samotná voľba takmer povalila vládu Ivety Radičovej.

Nová voľba, nové pravidlá

Teraz na konci mandátu Jaromíra Čižnára chcú poslanci pri novej voľbe aj nové pravidlá. Podľa nich na prokurátora môže kandidovať ktokoľvek, kto dovŕšil 40 rokov a má 15 ročnú prax. Kandidáti prejdú verejným vypočúvaním a voľba bude takisto verejná.

"Kľúčovým kritériom bude pre voľbu generálneho prokurátora podmienka, že svojimi morálnymi vlastnosťami a doterajším životom poskytuje záruku, že svoju funkciu bude vykonávať riadne a čestne. Nikdy predtým sme takúto podmienku pri podobnej voľbe nemali," vysvetlil Alojz Baránik z SaS. 

V hre je aj kandidatúra neprokurátorov

Kameňom úrazu je však možnosť kandidovať aj neprokurátorom, čo kritizuje aj Šeligova stranícka, ministerka spravodlivosti Za ľudí. Opozícia navyše trvdí, že ide o účelovú novelu zákona v prospech vybraného človeka. "Rada by som v tom trápne ostala konzistentná naďalej a naozaj si myslím, že dá vybrať aj takáto osoba spomedzi prokurátorov, ale ostala som v tom trošku osamotená a to sa tak niekedy stáva," vyjadrila sa Mária Kolíková, ministerka spravodlivosti. 

"Pravdepodobne boli dohodnutí už dlhšie, že ak sa táto poltiická skupina dostane k moci, tak zmenia účelovo zákon tak, aby svojmu kamarátovi Lipšicovi umožnili stať sa generálnym prokurátorom," poznamenal bývalý premiér Peter Pellegrini. 


"Každý deň pojednávam a robím si svoju prácu a v tomto okamihu vôbec nad rôznymi zákulisnými hrami a ťahmi nepremýšľam. Vôbec," vyjadril sa ku kandidatúre advokát Daniel Lipšic.


"My tam máme základné v podstate aj našom vyhlásení, že by to mal byť hlavne prokurátor, mal by to byť z radov prokurátorov, myslíme si že odborná erudovanosť a prax v rezorte je dôležitá. Ja si myslím, že bývalí politici viete ako zasahovanie výkonnej moci do nezávislého orgánu nie je dobré," uviedla rada prokurátorov. 

Šeliga však tvrdí, že vo vládnej koalícii sa ešte na mene nového generálneho prokurátora nedohodli. A aj podľa Kolíkovej je najdôležitejšie, aby verejné vypočúvanie nebolo robené len naoko. "Nikto nevylučuje, že na konci dňa ten generálny prokurátor bude z radov prokurátora, ale náš princíp je to, otvorme tie okná na prokuratúre, otvorme dvere na prokuratúre. Už len tou možnosťou, že sa môžu prihlásiť," poznamenal Juraj Šeliga, podpredseda NR SR Za ľudí. 

Poslanci by sa mali začať zaoberať voľbou nového generálneho prokurátora v júni, v júli vyprší mandát tomu súčasnému, a v septembri by mala vládna koalícia predstaviť nové meno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy