Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nielen parlamentný bufet je kameňom úrazu. Politici majú problém aj s rúškami
Zdielať na

Nielen parlamentný bufet je kameňom úrazu. Politici majú problém aj s rúškami

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mimoriadny záujem vzbudila reportáž o otvorenom bufete v slovenskom parlamente. Sociálne siete zaplnili rozvášnené reakcie ľudí, ktorým sa nepáči, že narozdiel od obyčajných ľudí sa práve poslanci môžu stravovať v ich parlamentnej jedálni. Problém však nie je iba v bufete.

Reportáž o otvorenom parlamentnom bufete zdvihla zo sedadla nie jedného diváka. "Obyčajní ľudia tiež chodia do práce a urobia si desiatu, alebo obed z domu. Napríklad maslový, alebo cibuľový chlieb. To by im pánom v parlamente asi nechutilo," píše čitateľ Ľubomír.

Zatiaľ, čo všetky slovenské reštaurácie fungujú v obmedzenom, takzvanom okienkovom režime, parlamentný bufet je otvorený štandardne aj naďalej. "Parlamentný bufet, nie je bežná komerčná prevádzka, do ktorej môže ktokoľvek z vonku prísť a objednať si jedlo," tvrdí parlamentný predseda Boris Kollár. Hovorí, že tak ako automobilky, aj on musí zabezpečiť jedlo pre poslancov.

"Tu napríklad v NR SR v rámci budovy býva asi 50 alebo 60 poslancov, ktorí tam nemajú kuchynku, aby si išli uvariť," dodáva Kollár. Na nule je však už viac ako 6 týždňov Eduard, prevádzkovateľ dvoch reštaurácií. Tie má zavreté. "Sú otvorené prevádzky v okolí parlamentu, ktoré sú cez okienko. Môžu ísť vlastne aj tam," hovorí Eduard Šiška, prevádzkovateľ reštaurácií. Zaujímavé je, že ani premiér Matovič si nenecháva voziť obedy z okienka.

"Ja mám čašníka," hovorí premiér. No nie je to však iba o nejednotnom dodržiavaní podmienok stravovania, čo mnohých počas tejto krízy poriadne podráždilo. Zatiaľ, čo si bežní Slováci od zahraničných médií vyslúžili pochvalu za nosenie rúšok. Ich správne nosenie však občas ujde aj expertom z krízového štábu. A aj niektorí poslanci či ministri s ich nosením mali, či stále majú výrazný problém. Napríklad pred tlačovou besedou bývalý premiér Robert Fico sa nechal počuť: "To je hrozné, jak takí debili sme v tých rúškach."

Rovnako tak, aj keď v rukaviciach, stále vidíme podávanie rúk.  Krízový štáb už niekoľko týždňov pravidelne prichádza s rôznymi, často prísnymi opatreniami. Pozitívne čísla hovoria o tom, že obyčajní Slováci ich poctivo dodržiavajú. Otázkou na mieste preto je, komu každému teda patrí Matovičova výzva?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy