Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na hrane s ministrom vnútra a expremiérom: O zmenách v polícii aj o kandidatúre na lídra Smeru
Zdielať na

Na hrane s ministrom vnútra a expremiérom: O zmenách v polícii aj o kandidatúre na lídra Smeru

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hosťami relácie TV JOJ Na hrane boli vo štvrtok minister vnútra Roman Mikulec a bývalý premiér Peter Pellegrini. O nomináciách, Lučanskom, plánoch v rezorte vnútra a Pellegriniho kandidatúre na lídra.

Expremiér Peter Pellegrini sa vyjadril aj k súčasným opatreniam, mnohé z nich považuje za dobré. "Pri niektorých sa ukázalo, že buď boli vymýšľané okamžite po podpore verejnosti, najprv robenie testov pre pendlerov, po petičnom liste vláda cúvla," dodáva. 

"Od začiatku ako sme prebrali ústredný krízový štáb, robili sme všetky opatrenia veľmi zodpovedne, aj v spolupráci s odborníkmi. To, že zlyhal jednotlivec, napríklad v Pezinku, za to nemôže nikto, ani premiér, ani krízový štáb," reagoval Mikulec. Pellegrini tvrdí, že by radšej videl na tlačových konferenciách ministra vnútra ako odborníkov, pretože on je šéf krízového štábu. 

​Fázovanie uvoľňovania ekonomiky vníma Pellegrini ako správnu vec."Trošku mi vadí, že vláda sa s firmami rozpráva ako s deťmi, "ak budete poslúchať, dostanete cukrík" a podobne. V tomto musím súhlasiť s ministrom hospodárstvom, že hoci máme tie zdravotné čísla dobré, tá ekonomika zo dňa na deň stráca milióny eur," vyjadril sa expremiér. 

"To sa ešte nestalo za históriu žiadnej vlády, aby do mesiaca odstúpili dvaja štátni tajomníci a jedna generálna štátna tajomníčka," vraví s pobavením Pellegrini. "Možno to je naša nová politická kultúra, u vás bolo mnoho ľudí, ktorí mali odísť už dávno a stále tam boli," zareagoval Mikulec. 

Minister vnútra sa vyjadril aj k plánom v rezorte polície. "My prehodnotíme súčasnú platnú úpravu týkajúcu sa voľby policajného šéfa a funkcionárov. Ja som za to, netvrdím ale, že sa zmení diametrálne inak. Nebudem ale hovoriť bližšie informácie," vysvetlil Mikulec. 

Pellegrini sa obáva, aby po novom nebol minister prepojený na policajného šéfa a riadil ho. "Ja tiež oceňujem prácu polície, uvedomujem si, že mnoho z tých akcii bolo plánovaných, ale mnoho bolo vytvorených už za nás, ako napríklad pán Kičura a podobní, ktorých pritom nikto neriešil," dodal Mikulec. 

Podľa Pellegriniho boj s korupciou nie je nič výnimočné. "Vy si môžte vymyslieť akékoľvek opatrenia, treba to ale dobre zvážiť, aby to nebolo udavačstvo za peniaze," povedal. 

Ďalšia vec, ktorá sa nepáči expremiérovi je hmotná zodpovednosť politikov. "Premiérovi sa to dobre hovorí, keď previedol všetok majetok na manželku," poukazuje Pellegrini. "Tá hmotná zodpovednosť politikov aj verejných funkcionárov je o tom, aby sa nestávalo ako v minulosti, že úradník nechcel niečo podpísať, ale politik mu to prikázal. Tak teraz, keď mu bude hroziť hmotná zodpovednosť, tak zváži," vysvetlil Mikulec. 

Pôjdete do súboja o lídra strany. "Najneskôr po lete by sme mohli zvolať snem. Mám ambíciu uchádzať sa o predsedníctvo. Pôjdem do toho súboja, myslím si, že mám čo ľuďom ponúknuť. A myslím si, že Smer je už zrelý na to, aby sa o vedenie uchádzal aj niekto iný ako zakladateľ strany," povedal jasne Pellegrini. Podporu Pellegrinimu vyjadril v tejto veci aj minister vnútra Mikulec. 

Pozrite si prieskum agentúry Polis o dôvere v políciu:

Personálne rošády na ministerstvách, v policajnom vedení ale aj na čele strany SMER-SD.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy