Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hrane s prezidentkou Čaputovou: Všetky ťažké chvíle ma v živote naučili najviac
Zdielať na

Na hrane s prezidentkou Čaputovou: Všetky ťažké chvíle ma v živote naučili najviac

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zvládame súčasnú neľahkú situáciu? Ako vníma hlava štátu prevzatie moci novou vládou? Na čo všetko by sa mala naša krajina pripraviť? Na to všetko odpovedala prezidentka SR Zuzana Čaputová v relácii Na hrane.

Prezidentka sa v úvode vyjadrila ku koronavírusu, ktorý zmieta celý svet. "Všetky ťažké chvíle ma v živote naučili najviac, je to zároveň príležitosť prehodnotiť aj priority. V tichu sa dá o sebe aj o svete naučiť naozaj veľa," uviedla Zuzana Čaputová s tým, že všetkých, na celom svete, táto situácia zaskočila. 

Prezidentka ale vyzdvihla skoré opatrenia vlády a aj disciplínu občanov, pretože vraj jej takýto prístup mnohí jej zahraniční kolegovia v dobrom závidia. Aj to je podľa nej dôvod, prečo tá situácia na Slovensku nie je taká vážna, ako v iných krajinách a nemocnice zatiaľ nehlásia žiadnych vážne chorých pacientov s touto nákazou. 

V kontakte s prezidentmi

Čaputová bola poslední dni v kontakte so svojimi zahraničnými kolegami. "Ja nemám výkonné právomoci, ale to, čo môžem urobiť, je byť neustále v kontakte s inými krajinami, kde sa môžem informovať o prípadne možnej spolurpáci," vyjadrila sa. 

Pred pár dňami sa prezidenta vraj skontaktovala s nemeckým prezidentom a oslovila ho so žiadosťou odkúpenia testovacích sád. Vyjadriť sa mal ochote a podľa jej najnovších informácií už nemecké ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo zdravotníctva kontaktovalo v Nemecku našu ambasádu. 

"Volala som s estónskou prezidentkou, ktorá mala prísť na návštevu k nám, samozrejme sme ju preložili. Oni veľmi využívajú laboratória a sú ochotní zvažovať poskytnutie Slovensku chemických látok k týmto testom," dodala Čaputová s tým, že v piatok má volať rakúskemu prezidentovi.

Lex korona

Parlamen schváli včera zákon lex korona, ktorý umožní štátu sledovať prostredníctvom mobilu pohyb nakazených ľudí. "Ten zákon mi ešte len bude doručený, zatiaľ som nevidela jeho finálnu podobu. Ale z toho, čo som vyrozumela, tak orgány verejnej správy budú disponovať iba menom a polohou osoby. Ja si myslím, že v danej situácii, aká je, je takýto krok primeraný a najmä ide o časovo limitované opatrenie v konkrétnom kontexte," myslí si Čaputová.

Nová vláda

Prezidentka potvrdila, že s Pellegrinim mala naozaj korektný vzťah. "To hodnotenie, ktoré som mu na záver povedala, bolo hodnotenie našej osobnej spolupráce. Sú veci, na ktorých by som sa možno s ním nezhodla, dá sa povedať, že sme z iných politických táborov, ale to, na čom sme sa dohodli, vždy platilo. Ja ten vzťah považujem za naozaj korektný," dodala.

Aká bude politická kultúra novej vlády zatiaľ známe nie je, no prezidentka je optimistka. "Ja som mala takú skúsenosť v minulosti, že politik na stretnutí so mnou vystupoval úplne inak a následne hneď potom pred médiami sa vyjadril aj smerom k mojej osobe úplne inak. Ako keby to boli dve paralelné osoby. Istá úcta a rešpekt k svojmu politickému oponentovi tam musí byť a nikdy by to nemalo prejsť do osobných konfliktov, pretože to je to, kedy sa tá energia míňa na iné veci, ako na konštruktívne riešenie problémov," dodala prezidentka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy