Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pellegrini sa stal podpredsedom parlamentu, Blahu ani Kotlebu za šéfov výborov nezvolili
Zdielať na

Pellegrini sa stal podpredsedom parlamentu, Blahu ani Kotlebu za šéfov výborov nezvolili

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bývalý premiér a podpredseda Smeru - sociálnej demokracie (Smer-SD) Peter Pellegrini a Milan Laurenčík zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) sú zvyšnými dvoma podpredsedami Národnej rady SR (NR SR). Rozhodli o tom poslanci parlamentu v tajnom hlasovaní. Ľuboša Blahu ani Mariana Kotlebu opakovane nezvolili za predsedov parlamentných výborov.

Pellegrinimu odovzdalo svoj hlas 95 a Laurenčíkovi 85 zo 138 platných hlasov poslancov. Na zvolenie do funkcie podpredsedu parlamentu je potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov NR SR, teda 76.

Vedenie NR SR je tak v kompletnom zložení. Na ustanovujúcej schôdzi z 20. marca členovia zákonodarného orgánu zvolili za predsedu parlamentu lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Podpredsedami sa stali Gábor Grendel z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Juraj Šeliga zo strany Za ľudí.

Aj šiesta parlamentná strana Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) mala svojho kandidáta do funkcie podpredsedu pléna. Bol ním Štefan Kuffa, ktorý však v dnešnej tajnej voľbe nezískal potrebný počet hlasov. Dôveru mu vyslovilo len 31 zo 138 platných hlasov poslancov.

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) opakovane nezvolili Ľuboša Blahu a Mariana Kotlebu za predsedov parlamentných výborov. Blaha bol kandidátom strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) do vedenia výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny. V pléne však získal podporu 52 zo 141 platných hlasov poslancov.

Predseda strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba sa zasa opätovne uchádzal o post lídra predsedu výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Ani on však nezískal potrebný počet hlasov, keďže získal podporu 42 zo 142 platných hlasov poslancov. Na zvolenie do funkcie predsedu parlamentného výboru je pritom potrebné získať v tajnej voľbe nadpolovičnú väčšinu hlasujúcich poslancov. Obaja kandidáti neuspeli ani na ustanovujúcej schôdzi NR SR z 20. marca.

Členovia zákonodarného orgánu zároveň zvolili za šéfa Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií podpredsedu Smeru-SD a bývalého vicepremiéra Richarda Rašiho. Vo funkcii predsedu Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) zasa poslanci potvrdili ďalšieho podpredsedu Smeru-SD a bývalého ministra hospodárstva Petra Žigu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy