Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovič rokoval o zostavení vlády aj počas víkendu. O rezort zdravotníctva sa žiadna zo strán netrhá
Zdielať na

Matovič rokoval o zostavení vlády aj počas víkendu. O rezort zdravotníctva sa žiadna zo strán netrhá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Víťaz volieb Igor Matovič rokuje s potenciálnymi koaličnými partnermi o zostavení vlády aj počas víkendu. I keď priznáva, že už je dosť unavený. O presnom termíne, kedy sa verejnosti predstavia ako štvorkoalícia, ale ešte nechce hovoriť. Ale vraj dostal viacero pochvál, že si vedie dobre.

"Sme blízko finálnej dohody. Budem robiť všetko preto, aby to bolo čím skorej. Pevne verím, že na konci bude štvorlístok a taký šťastný štvorlístok pre Slovensko," vyjadril sa Igor Matovič.  "V podstate môžeme hovoriť o serióznom začatí rokovaní od piatku," uviedla bývalá premiérka Iveta Radičová. A pozitívne to vidia aj členovia skloňovaných strán.  "Ani som nepostrehol, že na čom by sa to mohlo zadrhnúť," poznamenal Milan Krajniak poslanec NR SR za Sme Rodina. "Tá zhoda programová je na úrovni 80-90 percent vo väčšine jednotlivých rezortov," poznamenal tiež Boris Kollár, líder Sme Rodina. 

Martin Klus ale priznáva, že ich už začína tlačiť čas. V pláne je totiž ustanovujúca schôdza národnej rady. Podľa neho je stanovený termín na 17. marca a dovtedy by malo byť dohodnuté aké mená budú nominovanené do vlády a na parlamentné pozície. "Toto by sa malo riešiť na ustanovujúcej schôdzi a z tohto dôvodu je dôležité, aby sme vedeli s kým počítať potom na miesta ministrov a miesta štátnych tajomníkov," povedal poslanec SaS NR SR Martin Klus. Nádejný premiér už ale musel riešiť aj prvé spory. Výhrady Andreja Kisku voči Borisovi Kolárovi.  

"Snažím sa po špičkách, v rukavičkách, aby to začalo fungovať, lebo samozrejme, že tie strany sú iné. Doteraz to bolo možno niekedy aj o jedovatých šípoch navzájom medzi nimi. A ja sa ich musím snažiť zmieriť," podotkol Matovič. Miroslav Kollár so strany Andreja Kisku ale tvrdí, že chcú byť súčasťou stabilnej vlády s ústavnou väčšinou. "Akurát hovoríme, hovorme si radšej veci, ktoré vyvolávajú otázky radšej teraz na začiatku, aby sme potom spolu vedeli štyri roky vládnuť," vyjadril sa Miroslav Kollár, Za ľudí.

Komu, ktorý rezort? 

"Najneskôr v utorok ja predpokladám, že už budú von aj konkrétne mená a konkrétne rezorty," dodal Klus. A práve obsadenie ministerstiev je teraz často skloňovaná téma. Strana Sme rodina stále javí záujem o jeden z troch silových rezortov. Milan Krajniak sa na ministra obrany cíti a ako prvé by dal urobiť audit všetkých pripravovaných projektov modernizácie. "Sedel som štyri roky v branno-bezpečnostnom výbore. Preto si myslím, že mám dostatok informácií o tom, v akom stave tie rezorty sú a vedel by som sa vyjadriť, ako by mali napredovať do budúcnosti," podotkol Krajniak. 

"No a u nás platí, že máme stále záujem viesť rezort financií. Pretože predpokladáme, že vieme ponúknuť najlepšieho odborníka na financie z nášho pohľadu na Slovensku," vyhlásil Klus. Igor Matovič v tejto veci pripustil ústupok. "Richard Sulík, tam nejako v priebehu tohto týždňa zmenil názor, ktorý verejne prezentoval. Čo sa ma trošku mrzí. Na druhej strane mojou zodpovednosťou je dohodnúť sa. Áno niekedy si možno aj odrezať ruku nohu, ale dohodnúť sa," uviedol Matovič. 

Naopak o rezort zdravotníctva rokujúce strany neprejavili záujem. O to sa chce postarať premiérska strana. Favoritom je podľa Igora Matoviča Marek Krajčí. "Akosi záujem nebol. A my sa tohto najväčšieho problému musíme chopiť a postaviť sa mu čelom," tvrdí Matovič. A pnutie medzi rokujúcimi stranami vyvolala aj plánovaná výstavba nájomných bytov z dielne Borisa Kolára. Už na pondelok  je preto naplánované stretnutie koaličných partnerov a zahraničných expertov. "Musí sa obhájiť. Keď sa obháji dostane zelenú, keď sa neobháji, tak sa neobháji," dodal Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy