Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Druhé kolo volebného špeciálu TV JOJ Na hrane s predstaviteľmi strán. Čo by zmenili, keby vládli?
Zdielať na

Druhé kolo volebného špeciálu TV JOJ Na hrane s predstaviteľmi strán. Čo by zmenili, keby vládli?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vo štvrtok večer sa v štúdiu politicko-diskusnej relácie TV JOJ Na Hrane predstavili zástupcovia šiestich strán. O hlasy voličov bojovali Eduárd Chmelár zo Socialisti.sk, Jozef Rajtár z Demokratickej strany, Stanislav Mičev zo strany Solidarita - Hnutie pracujúcej chudoby, Milan Špánik zo Starostovia a nezávislí kandidáti, Jozef Sásik zo Slovenskej ľudovej strany Andreja Hlinku a František Oravec z Máme toho dosť!

V úvode sa pýtal moderátor Michal Magušin politických predstaviteľov na nižšie preferencie, ktoré v prieskumoch dosiahli ich strany. Podľa mnohých kandidátov sú prieskumy mnohokrát zmanipulované a kúpené, a teda nereflektujú reálny názor voličov.

Programové priority 

​Podľa Rajtára ich Demokratická strana má za  hlavný cieľ boj proti korupcii a mafii. Oravec zo strany Máme toho dosť ponúka so svojou stranou viacero riešení: "Naša strana je strana regiónu, nás zaujíma región. Chceme podporiť regióny a odstraňovať chyby, ktoré tam sú. Chceme tam priniesť prácu," uviedol.

Jozef Sásik zo Slovenskej ľudovej strany Andreja Hlinku vysvetlil, že ich program je už 126 rokov starý. Ich hlavný pilier je, aby kresťanský a sociálno-národný princíp bol v jednote. Chmelárova strana chce zmeniť priority tohto štátu a demokratizovať systém. "Znížiť zbrojenie a z peňazí, ktoré zvýšia, môžme postaviť napríklad nemocnice, byty, alebo školy," uviedol. 

Pozrite si programové vyhlásenia všetkých strán predstaviteľov: 

​Prioritou Starostov a nezávislých kandidátov je do roku 2024 dokončiť diaľnicu D1, ktorú vnímajú ako zdroj obrovských regionálnych rozdielov. Vyriešiť chcú tiež problémy občanov, zdravotníctvo, korupciu, sociálne veci. 

Strana Solidarita - Hnutie pracujúcej chudoby je za zrušenie platby DPH medzi jednotlivými platiteľmi. "Platiť bude iba koncový užívateľ, čiže všetky podvody na DPB môžu zmiznúť," vyjadril sa Stanislav Mičev.  

Zdravotníctvo 

Sásik tvrdí, že by založili iba jednu národnú a sociálnu poisťovňu. "Farmaceutické firmy vyciciavajú zo zdravotníckych zariadení veľké peniaze. My sme tiež za to, aby sa vrátili rehoľné sestry na pracoviská geriatrie," uviedol Sásik.

Chmelár naopak nesúhlasí s jednou štátnou poisťovňou. Zrušiť by ale chceli systém zdravotných poisťovní, ktoré vraj iba vyťahujú peniaze od ľudí a zdravotníckych zariadení. Navrhujú priamu platbu zo štátneho rozpočtu "do rúk" nemocníc alebo pacienta.  Starostovia a nezávislí kandidáti chcú zvyšovať platy v zdravotníctve. Motivovať lekárov by chceli tiež obecnými bytmi, možnosťou ordinácie zadarmo. "Peňazí je dosť, len treba prestať kradnúť. Musíme zastaviť korupciu," odpovedal Špánik na otázku, odkiaľ by vzali na opatrenia peniaze.

Podľa Mičeva by sa zas mali zrušiť poplatky za lieky, ktoré zachraňujú život alebo sú na lekársky predpis. "Je to neetické," uviedol a dodal, že sa musí zrušiť distribúcia liekov do zahraničia. Záchranné služby, lekárne a laboratória by tiež vrátili pod nemocnice. 

Sociálne otázky 

Čo sa týka sociálnych opatrení žiadna zo strán dnešnej diskusie by ich nezrušila. Podľa Špánika by ale ich strana eliminovala pri sociálnych balíčkov dopad na obce a mestá. Zároveň by znížili dane živnostníkom a menších a stredných podnikateľov, zdaňovali by iba tých najbohatších. V otázke školstva by znížili počet vysokých škôl na 14. 

Socialisti by sa chceli zamerať na zlepšovanie podnikateľského, ale aj zamestnaneckého prostredia. Podľa Eduarda Chmelára by zaviedli 4-dňový pracovný týždeň alebo 6-hodinvú pracovnú dobu. "Problémom číslo jeden je však klimatická kríza, ktorú musíme riešiť," doplnil na záver Chmelár. 

S riešením ekologických problémov prichádza aj Demokratická strana. Zdvihli by tiež aj platy učiteľov každý rok o 10%. Všetky reformy by sa podľa Rajtára mali diať v spojitosti s učiteľmi a zamerať by sa mali na výučbu praktických vecí.  

Strana Máme toho dosť by zdvihla mzdy a dôchodky a snažila sa prilákať Slovákov žijúcich v zahraničí späť na Slovensko. "Musíme dať investičné stimuly malým a stredným firmám a nie nadnárodným spoločnostiam," vysvetlil František Oravec. . 

Podľa Sásika by sa školstvo malo vrátiť späť a držať sa osvedčeného systému tereziánskeho kódexu z 18. storočia. 

Nastolenie spravodlivosti 

V otázke spravodlivosti sa názory predstaviteľov strán líšil trošku viac. Kým Mičev hovoril o potlačení extrémizmu a zavedení štátnych zastupiteľstiev miesto prokuratúr, Chmelár chce vrátiť štátu rozkradnutý majetok, a to ruka v ruke so zmenou financovania politických strán a zmenou volebného systému. Rovnako aj výber sudcov by mal byť formou losovania. 

Podľa Starostov a nezávislých kandidátov by sa mala zaviesť osobná, hmotná a prístna trestnoprávna zodpovednosť štátnych príslušníkov a politikov. "Musíme vrátiť policajtov tam, kde sú problémy, teda do osád, do vlakov. Aj tak môžme predísť extrémizmu, lebo ten nárast prichádza od ľudí, ktorí si nevedia už rady v takom prostredí," vyjadril sa Špánik ktorý v minulosti opustil stranu ĽSNS. Rovnako by vraj žiadali zverejňovanie majetkových a daňových priznaní starostov a primátorov. 

Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku na čele s Jozefom Sásikom by zrušila špecializované a trestné súdy. Presadzovali by kresťanský stavovský princíp. 

Strany Máme toho dosť a Demokratická strana by sa zamerali na riešenie situácie v polícii. Kým Oravec hovoril o zvyšovaní platov policajtom a skrátení trestného času, čo sa rozhodovania týka, tak Rajtár by zmenil rovno celý hodnotiaci systém policajtov. Hodnotil by ich komplexne, čo by záviselo od toho, aký trestný čin odhalili. 

Pozrite si reportáž z relácie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy